fbpx

Zo word je natuurlijk oud: dit is het geheim

natuurlijk ouder worden

Natuurlijk en gezond oud worden, wie wil dat nu niet? Maar wat is nu eigenlijk het geheim? Je kunt je levensstijl op verschillende manieren aanpassen om het proces van natuurlijk oud worden te bevorderen, en daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Marion Hoskens, vitaliteits- en gezondheidscoach, geeft tips.

Lees ook
Het geheim van gezond oud worden

4x tips om natuurlijk oud te worden

Tip 1: Natuurlijk oud worden met voeding

Een gezonde voedingsstijl is belangrijk om natuurlijk oud te worden. Het is slim om vooral zuivere voeding te nuttigen: biologisch, onbespoten, geen pakjes en zakjes, en het liefst zonder chemische toevoegingen. Wat je het beste kunt mijden in voeding zijn suikers, koffie en alcohol, en als je het neemt met mate. Denk aan voldoende groente en fruit, zo’n 300 tot 500 gram per dag en 1,5 liter gezuiverd drinkwater per dag.

Tip 2: Zorg voor voldoende beweging

Vijf keer per week een half uur intensief bewegen is heel bevorderlijk voor een gezonde levensstijl. Doe wel iets waar je blij van wordt, dit kan variëren van wandelen, fietsen of een potje tennis. Wist je dat bewegen ook goed is tegen opvliegers? Bij beweging zet je een snellere stofwisseling op gang, waardoor vrouwen minder last hebben van opvliegers. Ook verlaagt het de kans op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. En het is goed voor je zelfvertrouwen als je in beweging komt.

natuurlijk ouder worden rust ontspanning

Tip 3: Gun jezelf rust en ontspanning

Het klinkt cliché, maar acht uur slaap is heel belangrijk. In je slaap herstel je namelijk. Als je die ontspanning niet toelaat, dan gaan je hormonen uit balans en dat heeft een negatief effect op je humeur en je functioneren. Ontspanning en rust kun je ook creëren door de stilte op te zoeken. Ga na wat je zelf graag wil en ontdek dat je daardoor betere keuzes kunt maken. Zo voorkom je dat je over je eigen grenzen heengaat en dat er zo spanning of stress ontstaat.

Tip 4: Zorg voor groei en zingeving

Het is belangrijk om altijd een doel voor ogen te hebben, dus kom in actie. Als je de focus legt op de toekomst, dan kom je krachtiger in het leven te staan. Dus ontdek waar je energie van krijgt en ga dingen ondernemen met mensen om je heen. Als je alleen staat is alles veel moeilijker, en samen kun je groeien, ontwikkelen en ontspannen. Zo is natuurlijk oud worden ook nog eens hartstikke leuk.

Lees ook:
In 6 stappen naar een gezonder leven