fbpx

We doen het anders dit jaar: een vega kerstdiner

vega kerstdiner

Steeds meer mensen kiezen ervoor om vaker vis en vlees vaker te laten staan. We zien het ook in de supermarkt en in restaurants: de vegetarische mogelijkheden worden steeds uitgebreider. Een vega kerstdiner klinkt misschien als een uitdaging, maar met deze drie recepten is het een fluitje van een cent!

Lees ook:
4x gourmetten maar dan anders

Een vega kerstdiner

coqauvin

Een vegetarisch kerstdiner, alleen geen vlees of ook geen vis?

Het is niet zo zwart-wit maar in het algemeen eet een vegetariër zowel geen vlees als vis. Iemand die wel vis eet wordt een pescotariër genoemd. In dit kerstdiner vind je geen vis of vlees maar geloof ons, je zal het niet missen! 

Vegetarisch kerstmenu – voor 4 personen

Voorgerecht: Carpaccio van bietjes en feta

  • 4 gekookte rode bieten
  • 100 gram zachte geitenkaas  
  • 50 gram rucola
  • 1 takje tijm, geritst
  • 2 eetlepels honing 
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels balsamicostroop
  • peper en zeezout

Snijd de bieten in hele dunne plakken (eventueel met een kaasschaaf) en verdeel ze mooi over de 4 borden. Verkruimel de geitenkaas erover. Meng de olijfolie, honing, balsamicostroop en tijm met elkaar in een kommetje. Verdeel de helft over de rucola en meng dit goed door elkaar. Leg op ieder bord een toef rucola in het midden. Verdeel de rest van de dressing over de borden en maak het af met wat peper en zout.

Hoofdgerecht: Wellington met pompoen, champignons, blauwe kaas en tijm

  • 1 rol vers bladerdeeg
  • 500 gram flespompoen, in blokjes (zonder schil)
  • 200 gram kastanje champignons, in grove stukken
  • 150 gram blauwe kaas, verkruimeld
  • 2 uien, in ringen
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 takjes tijm, geritst
  • 1 ei, geklutst
  • olijfolie
  • peper en zeezout

Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de pompoen 10 minuutjes. Bak de ui in olijfolie op middelhoog vuur en voeg na een paar minuten de knoflook toe. Voeg vervolgens de champignons en tijm ook toe. Voeg als laatste de pompoen toe en bak dit ook nog even een paar minuutjes mee. 

Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg het bladerdeeg erop. Verdeel het mengsel in een lange rechthoek, hou ongeveer 7 cm aan de onderkant vrij. Hier bovenop komt de blauwe kaas. Vouw de onderkant van 7 cm naar boven. Vouw vervolgens de rest van het deeg er overheen. De zijkanten vouw je naar beneden dicht. Bestrijk de rol met het ei en plak de vouwen goed dicht. Bak de wellington in het midden van de oven in 30-40 minuten gaar totdat hij mooi bruin is. Laat de wellington 10 minuten afkoelen voordat je hem aansnijdt. Lekker met onderstaande salade.

Bijgerecht: Salade met cranberry, gekarameliseerde rode ui en pecannoten

  • 1 zak gemengde sla
  • 4 sjalotjes
  • handje gedroogde cranberries
  • handje pecannoten
  • 4 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel voor het bakken
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel mosterd
  • peper en zeezout

Doe de sla in een mooie schaal. Snij de sjalotjes in dunne ringen en bak ze op heel laag vuur in wat olijfolie totdat ze mooi lichtbruin en zoetig zijn geworden. Rooster in een andere pan de pecannoten op heel laag vuur bruin en bestrooi ze met wat zeezout. Verdeel de cranberries, pecannoten en uien over de sla. Maak een dressing van de honing, olijfolie, mosterd en citroensap. Verdeel dit over de salade. Maak het af met wat verse peper en zeezout.

Dessert: Gezonde chocolademousse met ijs en bosvruchten

  • 1 rijpe avocado
  • 1 rijpe banaan
  • 2 eetlepels ahornsiroop of honing
  • 2 eetlepels cacaopoeder zonder suiker
  • 1-2 theelepels kaneel 
  • 75 gram pure chocolade, 72%
  • 2 eetlepels hazelnoten, grof gehakt
  • 4 bolletjes roomijs
  • 200 gram bosvruchten

Smelt de chocolade au bain-marie. Mix de avocado samen met de banaan, ahornsiroop, cacaopoeder en kaneel door elkaar. Hiervoor kan je een keukenmachine of blender gebruiken. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade toe en meng het goed door elkaar. Schep de mousse in 4 mooie glaasjes. Bolletje roomijs erop en maak het af met wat bosvruchten. Strooi tot slot de hazelnoten er overheen.

Lees ook:
Veganistisch eten: dit zijn plantaardige vervangers