fbpx

Weg met die energievreters! Zo verdeel je je energie

energie verdelen

Kom jij soms leeggezogen of juist compleet opgeladen terug van een afspraakje? Luister goed naar deze signalen, want ze zeggen iets over het energiemanagement van jouw leven. Het is belangrijk om te leren hoe je prioriteiten stelt, hoe je de energievreters uit je week werkt en energiegevers verwelkomt. Hoe je dat doet? Zo!

Lees ook:
Magnesiumtekort: magnesium voor meer energie en ontspanning

Zo verdeel je je energie

De meeste mensen zijn meer bezig met het managen van hun tijd dan met hun energie. Maar wat heb je eraan op de lange termijn als je aan het einde van je dag steeds opgebrand bent? Als je slim met je energie omgaat zul je uiteindelijk veel productiever en gezonder gaan leven.

Geef je energie aan de juiste dingen

Je energie managen doe je door eerst bewust te worden van alles wat je energie geeft en wat je energie ontneemt. Maar let op: bij sommige dingen die je doet, zie of voel je niet direct resultaat. Zoals sporten of gezond eten. Of dingen die je op het moment zelf met tegenzin moet beslissen, maar waar je later blij mee bent. Zoals de badkamer poetsen of op tijd naar huis gaan tijdens een feestje omdat je de dag erna belangrijke dingen te doen hebt. Bij dit soort to-do’s komt een ander element in beeld namelijk: toewijding. Je kunt ‘toewijding’ inzetten om bepaalde dingen te blijven doen omdat je weet dat het me op de duur nog iets veel mooiers, beters, leukers, groters, makkelijkers op gaat leveren.

We gaan opruimen!

En dan niet op de Marie Kondo manier. Opruimen betekent in deze zin van het woord: alles waar je op dit moment je aandacht op richt onder de loep nemen. Als je weet wat je nodig hebt om je goed te voelen, creëer je een basis waar je altijd naar kunt terugschakelen. Pak een vel papier en teken twee kolommen met jouw energiegevers en energievreters. Vul de kolommen in en neem er goed de tijd voor. Schrijf alles op wat in je opkomt: alle activiteiten op werk en in je vrije tijd, de doelen waar je nu mee bezig bent, maar ook situaties met personen, dagelijkse taken, sport en voeding. Het kan ook zijn dat je energiegever tegelijkertijd een energievreter is en andersom. Wees heel eerlijk naar jezelf en houd geen rekening met wat anderen zouden kunnen vinden of denken.

Ranking the energy

Geef nu alle punten een cijfer van 1 (geeft zeer weinig energie) tot 10 (geeft zeer veel energie) en maak een nieuwe lijst met twee kolommen. Schrijf de hoogste cijfers bovenaan. Je weet nu wat je grootste energiegevers en energievreters zijn. De kunst is om meer tijd en aandacht te schenken aan de dingen die je energie geven en meer ‘nee’ te zeggen tegen de dingen die energie vreten. Alles wat je aandacht en energie geeft groeit! 

Lees ook:
Hormonenhorror? Niet met de volgende tips