fbpx

Kleiner wonen? Met deze tips ga je goed van start

kleiner wonen
Afbeelding: Ⓒ Rianca Houthuijsen Fotografie

Groots wonen in een kleine ruimte: het begrip tiny house wordt ook in Nederland steeds populairder. Maar hoe weet je nu of kleiner wonen bij jou past? En waar begin je in de zoektocht? Marjolein Jonker helpt met haar bedrijf Marjolein in het klein mensen op weg naar hun eigen droomhuisje. Vandaag deelt ze met ons 5 tips waarmee je goed van start gaat.

Lees ook:
Klein leven: deze vrouwen wonen in een busje of tiny house

1. Besef dat het een andere woonvorm is dan gebruikelijk

“Veel mensen zien het als iets simpels: je koopt een klein huisje op een mooie plek in de natuur en gaat daar wonen. Maar vergeet niet dat een tiny house iets heel anders is dan het kopen van een ‘normale’ woning. Het lijkt misschien makkelijk, maar er komt heel wat bij kijken. In de meeste gevallen moet je de plek er zelf bij kopen en vaak moet je om de tafel met de betreffende gemeente. Daar is best wel inzet en doorzettingsvermogen voor nodig. Onderschat het hele proces dus niet.”

tiny house

2. Weet welke 3 dingen je nodig hebt voor het realiseren van jouw tiny house

“Er zijn drie dingen nodig wanneer je kleiner wilt gaan wonen: een plek, het huisje zelf en een financiering. De plek is misschien wel de grootste uitdaging: de meeste mensen willen zich namelijk huisvesten op een mooi plekje in het groen. Daarvoor moet je uitzoeken of er een woonbestemming op die plek zit. In bijna alle gevallen moet je om de tafel met de gemeente. Soms kun je het beste met een groep potentiële bewoners bij de gemeente aankloppen in plaats van alleen. In dat geval sta je sterker en nemen ze meer tijd voor je.”

3. TinyFindy: de Funda onder de tiny houses

“Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je tiny house zelf te (laten) bouwen, maar er bestaan inmiddels ook heel wat kant en klare tiny houses en bedrijven die tiny houses op maat en naar wens bouwen. Deze vind je op TinyFindy, een soort Funda voor tiny houses. Je vind er ook (bouw)producten voor tiny houses en soms kavels waar je een tiny house op mag bouwen of plaatsen.”

4. Financiering van kleiner wonen

“Wat veel mensen vergeten of niet weten: banken financieren geen huis met een tijdelijke woonlocatie. Op een verplaatsbaar tiny house op een tijdelijke locatie krijg je dus vaak geen hypotheek. Daarom is het goed om te bedenken hoe je de financiering gaat doen. Schakel bijvoorbeeld vrienden en familie in voor een lening. Je hebt nu ook weer niet zoveel nodig en je spaargeld op de bank zetten loont niet. Een lening van familie tegen een lage rente is voor beide partijen gunstig.”

tiny house
Afbeelding: Ⓒ Roos van de Kieft

5. Ontspullen

“Wanneer je eenmaal een mooie kavel hebt gevonden en je kleine huisje zo goed als klaar is om te bewonen, komen we bij het volgende aan: ontspullen. Wonen in een tiny house leert je al snel om te leven met minder, maar in het begin kan dat nog wel eens wennen zijn. Zelf had ik veel aan de tips van opruimgoeroe Marie Kondo. Zij werkt niet per ruimte, maar per categorie. Oftewel: eerst al je kleren opruimen, daarna weer een volgende stap. Uiteindelijk ben ik ontzettend blij met mijn minimalistische levensstijl. Het geeft mij veel meer overzicht en rust!”

Lees ook:
Video van de dag: deze vrouw bouwde een Tiny House midden in de natuur