fbpx

Zelfkritiek is zinloos. Zo stop je ermee

zelfkritiek

Ongemerkt zijn velen van ons kampioen in zelfkritiek. We vinden onszelf niet mooi, niet slim, onhandig en ga zo maar even door. Zonder dat we het zelf in de gaten geven we onze innerlijke criticus dagelijks de ruimte om jou eens lekker te bekritiseren. Stop daarmee, het helpt je niet.

Lees ook:
Kritiek niet leuk? Wel als je er zo mee omgaat

Zelfkritiek, we doen het allemaal

Ieder mens heeft een innerlijke criticus en daar is niets mis mee, tenzij kritiek op jezelf de overhand gaat krijgen. En dat onderschatten we nogal eens. Ga maar eens na voor jezelf hoevaak je tegen jezelf zegt: ‘had ik maar dit gezegd, het zal toch wel niet lukken, wat ben ik toch dom’. Als je dat maar vaak genoeg tegen jezelf zegt ga je het ook geloven. Wat zou er gebeuren als we eens wat minder kritisch op onszelf zouden zijn en die innerlijke criticus zo nu en dan de mond snoeren?

Vijf tips om te stoppen met zelfkritiek

1. Word je bewust

Je kunt gedrag pas veranderen als je jezelf bewust bent van dat gedrag. Na het lezen van dit artikel valt het je waarschijnlijk al vaker op hoe je jezelf bekritiseert. Schrijf dit soort momentjes zo nu en dan op. Valt er een patroon op? Zit er een thema in?

2. Benoem het

Erken voor jezelf dat je jezelf bekritiseert en dat dat ergens vandaan komt. En zeg er vervolgens ‘hallo’ tegen. Want boos worden of balen van het feit dat je jezelf afkraakt is… jezelf afkraken. Geef je zelfkritiek aandacht en zeg in jezelf: hé criticus, je bent er weer. Het is blijkbaar een stukje in jou dat heel graag aandacht wil. Door te veel aandacht te geven groeit het gevoel en raak je in de negatieve spiraal. Een simpel ‘hallo’ is voldoende.

3. Laat het los

De kritiek die we op onszelf hebben is vaak berust op onzekerheden die we bewust of onbewust hebben opgebouwd in ons verleden. Ooit heeft het je geholpen, in een situatie die pijnlijk voor je was. Maar nu heb je het niet meer nodig. Zelfkritiek en je innerlijke criticus zijn niet motiverend. Zeg dus ‘dankjewel, je bent nu niet meer helpend voor me en ik laat je los.’ Soms helpt een ritueeltje ook bij het loslaten, zoals iets opschrijven op papier en begraven of verbranden.

Zelfkritiek1

4. Focus op zelfliefde

Van zelfliefde bloei je op en dat straal je ook uit. Daar kun je niet genoeg van hebben! Net zoals je jezelf gelooft als je vaak genoeg zegt dat je ‘te dik’ bent, ga je jezelf ook geloven als je dagelijks een aantal keer tegen jezelf zegt wat je mooi en goed vindt aan jezelf. Bijvoorbeeld: ‘Ik kan goed notuleren’ en ‘ik ben sterk en krachtig’. Zeg dingen tegen jezelf die je ook tegen een dierbare zou zeggen. Deze manier van denken heeft alles te maken met het herprogrammeren van patronen in je hersenen.

5. Gun jezelf groei

Als je eenmaal ontdekt hebt dat je best streng voor jezelf bent en je jezelf realiseert dat dit helemaal niet helpend is kun je het aanpakken via de bovenstaande stappen. Ten slotte doe je nog één ding en dat is ruimte maken voor nieuwe gedachten en patronen, en jezelf dat ook gunnen. Soms is het eng om iets nieuws te proberen maar de opbrengst is vaak mooi. Je wordt een vrijere versie van jezelf.

Lees ook:
Een hoofd vol gedachten? Schrijf het van je af