fbpx

Zo word je honderd: 8 sleutels tot een lang en goed leven

honderd leven

We willen maar één ding: en dat is gezond en gelukkig oud worden, honderd als het even kan. Ieder mens leeft zijn leven anders. Tóch is er een aantal gemene delers die veel gelukkige mensen toepassen. Blijtijds leest het boek ‘Zo word je honderd’ en verzamelt acht sleutels tot een lang en goed leven.

Lees ook:
Zó vind je jouw ikigai

Zo word je honderd

De schrijver van ‘Zo word je honderd’ is de Japanse – hoe kan het ook anders – Junko Takahashi. Voor zijn boek volgt hij een aantal gelukkige honderdplussers. Als je nieuwsgierig bent naar deze inspirerende verhalen, dan hoort het boek zeker thuis in je boekenkast!

Sleutels tot een lang en goed leven

leven lang

1. Kauw goed

Hap, slik, weg. In een mum van tijd is het bord leeg waarvoor je zo lang in de keuken hebt staan kokkerellen. Best wel zonde, toch? Door goed op je voedsel te kauwen, neemt je tong de smaken veel beter waar en zul je meer van het eten genieten. Beter kauwen is ook goed voor de lijn! Je hersenen krijgen de tijd om te registreren dat je voedsel binnenkrijgt. Als gevolg daarvan wordt het hongerige gevoel geremd!

2. Eet nooit tot je helemaal vol zit

De rits van je broek hoeft niet open om de laatste happen eten aan je maag toe te voegen. Een oververzadigd gevoel maakt hebzuchtig en begerig. En dit kan doorslaan op je manier van leven, volgens de Japanners. Ben dankbaar voor het voedsel dat je krijgt en je lichaam nodig heeft. 

3. Drink minder alcohol

Drink minder tot geen alcohol, het verblijdt en versterkt. Het is opvallend dat dit óók de reden is waarom we alcoholische drankjes nuttigen tijdens een feestje. Om net wat losser te komen. Wanneer je deze ‘snelle’ effecten ieder weekend (overmatig) opzoekt, zul je op lange termijn uitgeput raken. Vaak merk na een periode van minderen pas écht het verschil.

4. Heb vertrouwen

Wees optimistisch en laat de zaken op hun natuurlijke beloop. Ieder mens heeft een ander ritme en als je vertrouwt op jouw unieke pad, dienen dingen zich op het juiste moment aan. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer ergens voor moet knokken of mag werken. Het wil wél zeggen dat je vertrouwen mag hebben dat alles uiteindelijk zijn weg wel vindt

5. Beweeg!

“Verbeter je conditie voor je volgende verjaardag”, zeggen ze in Japan. Onderhoud je lichaam om het nog jaren vol te kunnen houden. Én je maakt door de lichaamsbeweging gelukshormonen aan.

6. Zoek de natuur op

De mens is gemaakt om één te zijn met de natuur. Woon je in de stad? Laad je batterij met regelmaat op in de natuur.

7. Wees ruimdenkend en blijf trouw aan jezelf

Wees niet bang om te proberen en daarvan te leren. Probeer de mensen om je heen én jezelf niet te (be)oordelen, maar te observeren. Mensen ontwikkelen zich, en soms betekent dit dat connecties of keuzes veranderen. Accepteer deze en blijf controleren of de achterliggende intentie zuiver is. 

8. Droom over zowel verleden, heden en toekomst

Uit iedere periode in je leven kun je inzichten halen en veel leren over jezelf. Het is niet helpend om de ervaringen die je in het verleden hebt meegemaakt te vergeten of uit te wissen. Vroeg of laat komen ze bij je terug. En door té veel met de focus op de toekomst te leven, maakt dat je soms keuzes maakt vanuit angst en het heden overslaat. Het nu, is het enige moment dat je hebt. Zoek een mooie balans. En nu, dagdromen maar…

Lees ook:
Lekker zweten: 5 gezondheidsvoordelen van de sauna