fbpx

Op vakantie? Vergeet je reisverzekering niet!

Vakantie is een feest, maar er kan van alles mis gaan. Je weet maar nooit. Daarom is het altijd verstandig een reisverzekering af te sluiten. Het is niet duur, maar wel veilig.

Lees ook
Kortingen en tips voor 65-plussers

Een reisverzekering: wel of niet afsluiten?

Juist als je op vakantie bent, wil je niet tegen narigheid oplopen. Meestal is de kans daarop gelukkig niet zo groot. Maar voor het geval dát, is een reisverzekering een meer dan goed en bij voorbaat geruststellend idee. Stel jezelf de volgende vragen: heb je misschien al zo’n reisverzekering zonder het je te realiseren en voor welke polis kies je als je er eentje wilt afsluiten?

Creditcard?

Het antwoord op vraag één: als je een creditcard hebt, is daar in veel gevallen ook ‘automatisch’ een reisverzekering bij inbegrepen. Maar per creditcardmaatschappij verschilt de dekking. Kijk voor vertrek dus even na wat jouw creditcard in dit opzicht biedt. Misschien heb je een aanvullende reisverzekering nodig.

Doorlopend?

Als zo’n ‘card’ niet aan de orde is, telt bij de keuze voor een polis in de eerste plaats hoe vaak je op reis gaat. Een lang weekeinde, één keer per jaar een paar weken? Dan kies je voor een kortlopende verzekering. Ga je vaker van huis, dan verdient een doorlopende reisverzekering qua premie de voorkeur. Je bent dan het hele jaar verzekerd en hebt geen gedoe als je onverwacht op reis moet, of wilt. Volgens een onderzoek van Independer is een doorlopende reisverzekering vaak ook goedkoper. Een soort vuistregel is: meer dan drie weken van huis, neem een doorlopende.

Vrijwel elk risico kun je afdekken

Zodra je je in de materie verdiept, blijkt de wereld van reisverzekeringen best ingewikkeld. Tegen welke risico’s ben je verzekerd? Autopech onderweg, je vlucht annuleren omdat je ziek bent geworden? Het zijn nog maar een paar voorbeelden van ellende. Ben je dan verzekerd?

Wat heb je nodig?

Er zijn tal van verzekeraars die een reisassurantie aanbieden. Met name zorgverzekeraars verkopen je graag een reisverzekering. Vaak kun je ook bij je (online) reisbureau een reisverzekering afsluiten, maar volgens hetzelfde onderzoek van Independer ben je dan duurder uit. Welke keuze je maakt, hangt natuurlijk af van welke risico’s je allemaal afgedekt wilt hebben. Je moet er niet aan denken als je opgewekt op vakantie gaat, maar stel dat? Onderweg naar de zon begeeft je auto het, op het vliegveld blijkt je vlucht geannuleerd, op je camping word je bestolen van je cash, of veel erger nog, je krijgt op je vakantie met medische kosten te maken. Of je raakt betrokken bij een verkeersongeluk en dan zou je rechtshulp van een advocaat nodig kunnen hebben.

Thuis niet verzekerd!

Dit zijn geen dingen waaraan je denkt als je je koffers pakt. Overigens: een reisverzekering dekt pas nadat je je huis verlaten hebt en aan je reis begonnen bent. Géén claim als je met je koffers van de trap valt.

Vergelijken

Met kiezen voor de beste of meest uitgebreide reisverzekering tegen het voordeligste premietarief ben je dus wel een tijdje bezig. Oké, het is een minder leuke aspect van je vakantievoorbereiding. Welke (vaak minimale) risico’s wil je gedekt hebben? Tegen welke prijs dan? De tarieven van reisverzekeringen van zorgverzekeraars of bijvoorbeeld van de ANWB lopen sterk uiteen. Kijk onder meer op Consumentenbond of ANWB