fbpx

5 verrassende stedentrips in Europa

Stedentrip Porto

In Londen, Parijs, Lissabon en Praag ben je waarschijnlijk al een keer geweest. Maar er zijn best veel andere steden in Europa voor een fantastische stedentrip, waar het op een avontuurlijke manier anders is. Daarom: 5 verrassende steden om in je eentje of – net zo gezellig – samen te ontdekken.

Lees meer:
In je eentje op stap: het verrijkt je leven

1. Bologna in Italië

Iedereen gaat altijd maar naar Rome of Florence. Om het over Venetië maar niet eens te hebben. Minstens zo aantrekkelijk is het door toeristen nog niet overlopen Bologna. Staat bekend als de culinaire hoofdstad van ‘de Laars’, maar op de Via Drapperie, kom je behalve groentemarkten ook veel boetieks tegen met de nieuwste mode uit Milaan. Als je in vorm bent, beklim je de Torre Assinelli, 498 treden. Subliem uitzicht! Uit eten: Il Caffè della Corte Bistrot, bij het Piazza Santo Stefano.  

2. Aix-en-Provence in Frankrijk

Zo’n dertig minuten van het vliegveld van Marseille vind je de culturele hoofdstad van de Provence, met z’n Cours Mirabeau, de ‘Champs-Élysées van het zuiden’. Opgewekte internationale studentenstad met tal van galeries en modeboetieks. Veel aandacht voor de schilder Paul Cézanne die destijds elke dag met zijn jeugdvriend de schrijver Émile Zola in ‘Les Deux Garcons’ (sinds 1792, Cours Mirabeau) lunchte. Picasso, Piaf, Churchill en George Clooney staan er ook in het gastenboek. Korte wandeling de bergen in en je komt uit bij het atelier van Cézanne. Uit eten: Côté Cour, 19 Cours Mirabeau, iets van glamour, lounge met muziek, open dak.

Stedentrip Aux-en-Provence

3. Porto in Portugal

In Portugal is Porto minstens zo de moeite van het bezoeken waard als Lissabon. En de port komt er vandaan. Zoals elke havenstad heeft Porto iets mystieks. Ga maar wandelen door de wijk Miragaïe aan de oever van de rivier Ribeira, met z’n oude kleurrijke huisjes. Niet te missen: de Rua Galeria de Paris en de Rua Miguel Bombardu, met hun galeries en modewinkels. Voor een maaltijd volgens de traditionele keuken van Porto leg je aan bij Bulhao Bolhâo (Rua Sada Bandiera) of beter nog bij Dona Gertrudes (Passeio São Lázaro). 

4. Ljubljana in Slovenië

Een van die door toeristen nog niet ontdekte steden van Oost-Europa. En dat terwijl de stad al een paar jaar geleden is uitgeroepen tot de groenste van ons continent. Alle ruimte voor fietsers! De tweewieler is overal te huur. Neem vooral even een kijkje in het groene Zvezda Park. Een unieke bezienswaardigheid is de Tromostovje, drie bruggen die het middeleeuwse deel van de stad verbinden met de min of meer moderne wijken. Uit eten: Au Café Roméro, Stari trg 6, subliem gelegen aan de rivier. 

Stedentrip Ljubljana

5.  Göteborg in Zweden

Volgens de Zweden zelf ‘de parel’ van hun land. Veel zuidelijker gelegen dan Stockholm. Bezoek de spannende oudste buurt Haga, met tal van winkeltjes, boetieks,  galeries en het beroemde café Husaren. Loop ook even naar de Feskekörka, een vishal met kraampjes en restaurantjes. Voor de jongste Zweedse mode en andere goodies ga je naar het oogstrelende warenhuis Nordiska Kompaniet. Voor een prima hap in de wijk Haga: Somm Restaurant & Wine Bar, Lorensborgsgatan 8.