fbpx

5 x dagje uit in Brabant: deze kleinere steden verrassen je pas echt 

brabant kleinere steden

Denk je aan Brabant, dan denk je al snel aan grote steden als Eindhoven, ‘s Hertogenbosch, Tilburg en Breda. Toch heeft deze zuidelijke provincie nog zoveel meer te bieden. Prachtige vestingsteden, waar je uren kunt wandelen door smalle straatjes, cultuur proeven en verdwalen door de mooiste natuurgebieden. Ga je binnenkort een weekendje weg en wil je een nieuwe plek ontdekken? Deze kleinere steden in Brabant zijn een bezoekje meer dan waard.

Lees ook:
5 x dagje uit in Nederland: deze steden zijn onverwacht leuk

Bergen op Zoom

Niets is zo bourgondisch als een dagje weg naar Bergen op Zoom. De Grote Markt met haar vele terrassen rondom nodigt uit om een plekje te veroveren en culinair te genieten. Daarnaast telt deze historische stad in Brabant ruim 800 monumenten die je er kunt bezichtigen: van wandeling door een eeuwenoud stadsriool, tot ontsnappen uit een voormalige gevangenis of logeren in het oudste hotel van Nederland. Voor vervelen geen tijd!

Het Heusden in Brabant

Verscholen in het Brabantse landschap vind je de vestingstad Heusden. Liefhebbers van cultuur, kunst, een rijke geschiedenis en culinair genieten kunnen hun hart ophalen bij deze mooie plaats. Een vestingstad waar je uren kunt struinen langs pittoreske straatjes, prachtige ateliers, unieke winkels en een waanzinnig mooie jachthaven. Ook leuk: het stadje vanaf het water beleven tijdens een boottocht. Dit kun je zelfs combineren met een lange tocht richting natuurgebied De Biesbosch.

brabant kleinere steden

Woudrichem

Dat je in Woudrichem zomaar een camera op je neus gericht kan krijgen, is niet gek als je nagaat dat deze vestingstad het decor is van vele grote opnames. Van de Sinterklaasintocht tot Koninginnedag, de filmklassieker Oorlogswinter en de tv-serie Dokter Tinus. Niet voor niets, want tijdens een wandeling door Woudrichem ontdek de eigenheid van het stadje. Een tip als je ernaartoe gaat: maak met het veerpontje een overtocht en laat je meevoeren naar het nabij gelegen Fort Vuren of Slot Loevestein. 

Grave

Een weekendje Grave heeft enorm veel te bieden met als rode draad de bijzondere historie van de vestingstad. De binnenstad is prachtig en de architectuur verrassend mooi met unieke boetiekjes die je nergens anders vindt. Een leuke tip voor een lang en bovenal actief weekend: maak een mooie wandel- of fietstocht langs het Gasselse bos en de Raamvallei in Escharen. 

Ravenstein

Een bezoekje aan het kleine stadje Ravenstein laat je je ogen uitkijken naar de huizen en gebouwen: allen even uniek! In deze stad zul je je verwonderen over de vele kerken, de stellingmolen, de stadspomp en een nagebouwde Latijnse school. Tijdens wandeltochten door de stad kom je er alles over te weten. Sluit je dag af met een culinair hapje op het terras.

Lees ook:
5 keer leuke gratis stadswandelingen in eigen land