fbpx

Goedkoop op vakantie: ruil je huis!

Met gesloten beurs een week naar de Provence, een weekend naar de Ardennen of een maand naar Miami? En daar in ‘je eigen huis’ vertoeven? Dat kan! Het enige wat je hoeft te doen is… van huissleutel wisselen!

Lees ook
Op vakantie? Vergeet je reisverzekering niet!

Hoe werkt huizenruil?

Op internet vind je diverse websites waarop ruilhuizen worden aangeboden en jij jouw woning in ruil kunt aanbieden. Enkele voorbeelden: HomeLink, Huizenruil, Intervac en HomeExchange. Door het betalen van lidmaatschap – variërend van € 50 tot  € 100 per jaar – krijg je toegang tot het totale, wereldwijde aanbod. Je maakt een eigen profiel aan waarin je aangeeft in welke periode je wilt ruilen. Uiteraard verstrek je ook aanvullende informatie over je huis en de omgeving.

Is mijn stulpje wel geschikt?

Ken je de bekende film The Holiday waarin actrices Cameron Diaz en Kate Winslet besluiten tijdens de vakantie van huis te ruilen? Hun huizen zijn qua omvang en luxe niet bepaald gelijkwaardig en dat hoeft ook niet. De locatie is minstens zo belangrijk als de woning zelf. Zo kan een appartementje in Scheveningen prima geruild worden tegen een villa in Italië! Het is maar net waar iemand naar op zoek is.

Van ruilen komt huilen?

Heb je een match? Dan worden jullie ruilgenootjes en is het tijd om nader kennis te maken, bijvoorbeeld via mail, telefoon of skype. Leg samen zaken goed vast om teleurstellingen of verwarring te voorkomen. Hoe werkt het alarm, wanneer komt de schoonmaakster, mag je gebruik maken van elkaars auto of fiets, wie kun je bellen bij noodgevallen, houd je wel of geen eindschoonmaak? Uiteraard kun je tijdens de vakantieperiode ook contact met elkaar houden.

Wat zijn de voordelen van huizenruil?

De voordelen van dit ruilsysteem zijn groot: je betaalt geen hotelkosten, waardoor je weken of zelfs maandenlang in een ander land of andere stad kunt blijven. Minstens net zo belangrijk is de inburgering. In een hotel hang je altijd maar de toerist uit, maar dit is anders; je kunt een praatje maken met de buurvrouw en boodschappen doen bij de bakker op de hoek. Bovendien is het een prettig idee dat er tijdens jouw vakantie iemand is die op je woning past en eventueel voor je planten en huisdieren zorgt.

Wat? Een vreemde in je bed!

Ineke Kester, auteur van “Huizenruil, thuis in honderd huizen” vertelt dat ze op haar verhalen over huizenruil altijd de volgende vragen krijgt: hoe regelt ze het met haar bed?  En wat doet ze met privacygevoelige spullen? In haar boek geeft ze de volgende tips:  Kun jij het idee van vreemde mensen in jouw bed niet verdragen? Koop dan een molton matrashoes of een topcover, een boven- matrasje dat je op het gewone matras legt. Belangrijke papieren, dure sieraden etc. stop je in een kast of lade die je op slot kunt doen. Je kunt het boek nog via tweedehands sites verkrijgen. Een aanrader als je huizenruil overweegt!