fbpx

Herman van der Zandt over de Tour de France en Frankrijk

Afbeelding: Ⓒ NOS

NOS Studio sport-presentator Herman van der Zandt reist ook dit jaar weer de Tour de France achterna. Een intensieve, maar mooie periode, waar hij zeker naar uitkijkt.

NOS Studio sport-presentator Herman van der Zandt

Tour de France Unsplash

Is de Tour de France voor jou een hoogtepunt in je werk?

“Het is iets waar ik weer naar uitkijk, een centraal punt in het jaar. Het vereist nogal wat planning en voorbereiding, dus eigenlijk zijn we er vanaf januari al mee bezig. Juli is echt een hoogtepunt, dan gaan we alles waar we het al lang over hebben in de praktijk brengen.”

Wat is jouw rol dit jaar?

“We houden onze rolverdeling overeind. Dione de Graaff doet de centrale presentatie aan tafel van De avondetappe. Ik sta in de live-uitzending aan de finish van de etappe en ik doe daar verslag met de analist van dienst. En ik interview renners en blik alvast vooruit naar de volgende dag.”

Ben je een echte Frankrijk-liefhebber?

“Zeker wel. Vanaf mijn twaalfde was Frankrijk het land waar ik met mijn ouders op vakantie ging. De eerste keer gingen we naar Normandië, dat vond ik toch een eind! Nadat ik het huis uitging, ben ik lang niet in Frankrijk geweest. Nu ik zelf een gezin heb kom ik er weer. Ik vind Frankrijk een mooi land en de vooroordelen die Nederlanders erover hebben vind ik onzin. Ik hoor vaak dat Frankrijk platgetrapt is en dat de Fransen zo arrogant zijn. Ik merk daar weinig van.”

Op welk gebied verheug je je dit jaar het meest?

“Ik vind de Pyreneeën prachtig. Nu moet ik zeggen dat de Tour daar vaak in de laatste week is en dat ik tegen die tijd redelijk gesloopt ben. Ik heb dan nog maar weinig oog voor het natuurschoon. Maar in de bergen vind ik heerlijk om te zijn, niet alleen de Pyreneeën, maar ook de Alpen en het Centraal Massief. Op de top van een berg staan en beneden een meer of een stad zien liggen, vind ik nog altijd magnifiek. Die uitzichten, dat kennen wij hier in Nederland niet.”

Wat is voor jou het ultieme Frankrijkgevoel?

“Het is cliché, maar waar: het gevoel van buiten zitten, een goed glas wijn, een zwoele avond en een goed gesprek. Je hoort de krekels tsjirpen en je hebt zin in de volgende dag, want dan wordt het wéér lekker weer. Het is zorgeloos, je hoeft niet na te denken of de vuilniszakken wel buiten staan. Dat gevoel willen we aan tafel in De avondetappe overbrengen. Het blijft natuurlijk televisie, dus het is een illusie. Toch ken ik dit Frankrijkgevoel zeker ook van mijn eigen vakanties.”

Wat is je favoriete Franse recept?

“Ik houd van de Franse keuken, al kom ik daar tijdens de Tour niet aan toe. Dan eet ik snel een pizza of pasta onderweg. Als ik wel tijd heb voor een goed diner in Frankrijk, kies ik voor schelpen of slakken. En daar drink ik dan een lekkere witte wijn bij.”

baguette Frankrijk Pixabay

Fiets je zelf ook wel eens in Frankrijk?

“Ik heb de afgelopen jaren steeds mijn wielrenfiets meegenomen naar de Tour en dat ga ik zeker dit jaar ook doen. Als het even kan, stap ik op mijn fiets. Het afgelopen jaar is dat in drieënhalve week twee keer gelukt, dus veel tijd is er niet voor. Ook buiten de Tour om fiets ik graag in Frankrijk. En dan toch het liefst in de Pyreneeën. Daar liggen zoveel mythische beklimmingen! En het is er rustig en het heeft iets desolaats. Ik hou daarvan.”

Ga je na de Tour de France zelf nog op vakantie in Frankrijk?

“Sommige mensen denken dat ik dan al vakantie heb gehad, omdat ik ruim drie weken naar Frankrijk ga voor mijn werk. Maar dat is het natuurlijk helemaal niet, ik kom volledig uitgeknepen in Parijs aan. Vorig jaar hebben we meer dan 9000 kilometer gereden tijdens de Tour de France. Ik ben daarna met mijn gezin direct vanuit Parijs naar Corsica doorgereden. Ik weet nog niet of we dat dit jaar weer gaan doen. Ik ga eerst naar huis, even uitrusten. En daarna zien we wel.”

De avondetappe is vanaf zaterdag 6 juli, NOS, NPO 1 om 22.15 uur.