fbpx

Reisverzekering via het reisbureau? Denk 2x na

reisverzekering 2

De gemiddelde Nederlander sluit een reisverzekering af als hij op reis gaat. Dat kan tegenwoordig via allerlei partijen: van de bank- en verzekeringsmaatschappijen tot aan Kruidvat en Hema of je reisbureau. Maar via de laatste, een reisbureau, kun je beter niet te snel een reisverzekering afsluiten.

Lees ook:
Zo houd je je vakantiegevoel langer vast

Reisverzekeringen onderzocht

Dat adviseert de Consumentenbond naar aanleiding van een onderzoek naar de polisvoorwaarden van vijftien reisaanbieders. Toegegeven: het is ontzettend makkelijk. Je boekt online een reis en hoeft enkel het vinkje voor de verzekering nog aan te klikken om een zorgeloze vakantie tegemoet te gaan. Toch ben je in de meeste gevallen onnodig duur uit als je kiest voor een reisverzekering via je reisaanbieder. De moeite van het uitzoeken waar dus!

reisverzekering

Kat in de zak

Uit het onderzoek van de Consumentenbond kwam onder andere naar voren dat de premie van een reisverzekering via de reisaanbieder gemiddeld 5% van de totale reissom is. Ook koop je weinig voor relatief veel geld omdat de voorwaarden zeer beperkend zijn. Een enkele aanbieder spant de kroon met een annuleringsverzekering: de premie bedraagt maar liefst 28% van de reissom. Annuleer je? Dan krijg je enkel 85% van de kosten terug. Om überhaupt aanspraak te kunnen maken op de verzekering betaal je 50 euro en de verzekering stopt 48 uur voor vertrek.

Onduidelijke voorwaarden

Het grootste punt van kritiek is de onduidelijkheid over de voorwaarden. Zo staan er in de polisvoorwaarden bij sommige aanbieders dat men om ‘iedere reden’ mag annuleren. In de praktijk blijkt dit niet het geval: de polisvoorwaarden staan bol van uitsluitingen zoals het faillissement van de reisorganisatie of noodweer op de plaats van bestemming. Deze uitsluitingen staan meestal niet genoemd op de verzekeringskaart. Hierop staan de belangrijkste kenmerken van de verzekering opgesomd.

Bagagedekking

Ten slotte wordt ook de bagagedekking aangestipt. Zaken als laptops, camera’s en telefoons worden heel minimaal gedekt. Ook fietsen, sleutels, brillen en lenzen en een kunstgebit worden vaak niet vergoed.

Als het aan de Consumentenbond ligt telt een gewaarschuwd mens dus voor twee. Wil je graag weten waar je op moet letten bij het afsluiten van je reisverzekering en waar je dat dan wél kunt doen? Lees hier eens verder.

Lees ook:
Vakantiechecklist: inpaklijst voor op vakantie