fbpx

Tv-tip: De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap

de maanlanding andre kuipers-en-claudia-de breij grote maan sterren
Afbeelding: Ⓒ KRO-NCRV

Exact vijftig jaar geleden liepen de eerste mensen op de maan. In De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap blikt André Kuipers met Claudia de Breij terug op deze iconische gebeurtenis.

Lees ook:
Wat doet de volle maan met ons?

De maanlanding

Het maakt grote indruk op de mensen die het in de nacht van 20 op 21 juli 1969 bewust meemaken: Neil Armstrong zet als eerste mens voet op de maan. Zo’n zeshonderd miljoen mensen wereldwijd kijken live naar het spektakel. De Amerikaanse astronaut spreekt ze toe met de beroemde woorden: “That’s one small step for (a) man, one giant leap for mankind”, ofwel in het Nederlands: “Dat is een kleine stap voor een mens, een reuzensprong voor de mensheid.”

Ook voor onze ‘eigen’ astronaut André Kuipers is de maanlanding memorabel. “Het is het begin van mijn jongensdroom om astronaut te worden. Al weet ik niet of ik me de beelden herinner omdat ik destijds heb gekeken, of omdat ik ze daarna zo vaak heb gezien.” Maar volgens zijn ouders zat André als tienjarig jongetje zeker voor de tv. Nu maakt hij, samen met Claudia de Breij, een speciale uitzending rondom de maanlanding. In De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap blikken ze exact vijftig jaar na dato terug én kijken ze naar de toekomst.

de maanlanding maan

Wat herinner je je van die eerste maanlanding?

“Wazige beelden, mensen in gekke pakken en natuurlijk de Amerikaanse taal. Dat maakte het extra mysterieus. De latere Apollovluchten in kleur herinner ik me beter. Vooral de autootjes die over de maan reden. Ik weet ook nog dat ik een 3D-kaartje had van de Saturnus V-raket die de vlucht uitvoerde.”

Nu terugkijkend, hoe bijzonder was de maanlanding?

“Prestige was de grootste drijfveer. Er was een ruimterace gaande tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Beide landen wilden als eerste naar de maan. Maar zo vanzelfsprekend was dat niet. Toen president Kennedy in 1961 aankondigde dat Amerika voor het einde van de jaren 60 iemand op de maan zou zetten, schrok NASA enorm. Dat konden ze helemaal niet! Het is bijzonder dat het vervolgens met enorme inspanning toch lukte.”

Zit een maanreis er voor jou nog in?

“Ik zou het dolgraag willen. Het lijkt me fantastisch om de ‘overweldigende verlatenheid’ te voelen, zoals astronaut Buzz Aldrin die eerste maanlanding omschreef. Alleen ben ik helaas te oud.” Lachend: “Al was ruimtevaarder John Glenn 77 toen hij de ruimte in ging, dus je weet maar nooit.”

De maanlanding: 50 jaar na de eerste stap, zaterdag 20 juli om 20.30 uur, KRO-NCRV, NPO 1