fbpx

Je geld in een oude sok? 5 alternatieve manieren om te sparen

sparen alternatieve manieren spaarpot

Een spaarrekening bij een bank wordt voor veel mensen onaantrekkelijk. De rentestand is historisch laag en er bestaat zelfs een grote kans dat er een negatieve rentestand komt. Dat stelt ons voor de keuze wat alternatieve manieren zijn om te sparen. Wij geven je er een paar.

Lees ook:
De negatieve spaarrente, zou het dan echt..?

5 alternatieve manieren om te sparen

1. Sparen in een oude sok

Het geld van de bank halen is een van de mogelijkheden wanneer je besluit niet meer te willen sparen via een bankrekening. Nadeel hiervan is de gevoeligheid voor zaken als inbraak en brand. Verzekeringstechnisch heb je dan geen poot om op te staan. Een ander ding om rekening mee te houden is dat je vermogensbelasting moet betalen over dit geld. Doe je dit niet, dan pleeg je een strafbaar feit wanneer je meer dan 500 euro belastingvrij in huis hebt.

2. Sparen op een depositorekening

Een depositorekening is een bankrekening waarbij je geld voor langere tijd vaststaat tegen een hogere rente. Dit is handig wanneer je zeker weet dat je het geld in de komende jaren niet nodig hebt. Het is een manier van sparen met relatief weinig risico omdat je de inleg aan het eind van de looptijd terugkrijgt. Mogelijk nadeel is dat je er tussentijds niet bij kunt.

3. Beleggen

Beleggen kan op heel veel manier en kan al vanaf een laag bedrag. Het biedt kans op rendement maar brengt ook een risico van verlies met zich mee. Beleggen is een vorm van sparen die je dus leuk moet vinden én aan moet durven. Financieel adviseurs lijken het erover eens dat de afgelopen jaren hebben uitgewezen dat voorzichtig beleggen op langere termijn meer oplevert dan een spaarrekening.

sparen met zonnepaneel

4. Investeren in je huis

Dat kan door bijvoorbeeld je hypotheek (deels) af te lossen. Dit kan per saldo meer geld opleveren dan wanneer je over de lening meer geld betaalt dan je via de bank zou ontvangen over je spaargeld. Ook belastingtechnisch kan dit een interessante optie zijn. Naast het aflossen van je hypotheek kun je overwegen om je spaargeld te investeren in het verbeteren van je huis en het daardoor bijvoorbeeld energie neutraler te maken.

5. Extra sparen voor je pensioen

Het is fiscaal heel gunstig om extra te sparen voor je pensioen. Grote kans dat je dat al doet via je pensioenfonds, maar wist je dat veel mensen niet de maximale ruimte gebruiken die hiervoor fiscaal beschikbaar is? Het is wat ingewikkeld maar de moeite van het uitzoeken waard.

Blijtijds plaatste een poll op Facebook met de vraag wat jij zou doen als blijkt dat je beter op een andere manier kunt gaan sparen. Bekijk hier de uitslag!

Lees ook:
Hoe sta jij bekend bij het BKR?