fbpx

De negatieve spaarrente: zou het dan echt..?

negatieve spaarrente

Over het algemeen zijn wij nog van de generatie die het een veilig en prettig idee vindt om een gevulde spaarrekening te hebben. We denken aan de nabije toekomst en zorgen voor een buffer voor ‘je weet maar nooit’. Maar voor het eerst in heel veel jaren stevenen we als consumenten af op een negatieve spaarrente. Weet jij hoe waarschijnlijk dit scenario is en wat je met je spaargeld kunt doen?

Lees ook:
5 handige tips voor grip op je financiën

Een negatieve spaarrente, dit houdt het in

We zijn al decennia lang gewend dat we een rente ontvangen over ons spaargeld. Zodra er sprake is van een negatieve spaarrente is het de omgekeerde wereld: je moet geld betalen aan de bank om te mogen sparen. Er zijn op dit moment al banken die op een rentepercentage van 0,0% zitten, maar een negatieve spaarrente is ook voor banken een grote stap. Ze verliezen hiermee immers veel klanten.

spaarpot

Gaat het echt gebeuren?

De vraag is echter hoe reëel het scenario van de negatieve spaarrente voor ons als ‘huis-tuin-en-keukenspaarders’ is. De Consumentenbond noemt het moeilijk te zeggen. Voor miljonairs en zakelijk betalingsverkeer is het niet ongebruikelijk maar voor kleine particuliere spaarders lijkt een negatieve spaarrente ondenkbaar. Het is wachten op de bank die als eerste deze stap durft te zetten. Áls de spaarrente dan negatief wordt zal het heel geleidelijk gaan, denk aan -0,01% boven een bepaald spaarsaldo.

Een negatieve spaarrente, en nu?

De Consumentenbond noemt het overstappen naar een andere aanbieder als optie wanneer jouw bank een negatieve spaarrente invoert. Over het algemeen geldt dat de spaarrente bij kleine banken hoger ligt dan bij de grote banken. Zoek je zekerheid voor de lange termijn of heb je je geld niet direct nodig? Dan kun je het op een spaardeposito storten. Het geld van de bank halen en in een oude sok stoppen noemt men risicovol, denk aan inbraak of brand. Hiervoor zijn echter wel speciale kluizen te koop.

Het lijkt er dus op dat het niet meer de vraag is óf we een negatieve spaarrente krijgen maar wannéér deze wordt ingevoerd. Weet jij al wat dit voor jou betekent en wat je eventueel met je spaargeld gaat doen?

Lees ook:
Je uitvaart, sparen of verzekeren?