fbpx

Beleggen in 4 simpele stappen: zo ga je van start

beleggen doe je zo

Je hebt inmiddels een aardig zakcentje opgebouwd. Je blijkt in prima vaarwater te zitten en nieuwe kansen liggen op de loer. Dan heb je vast weleens gedacht: is dit dan het moment om te gaan beleggen? Om te gaan investeren in een mooi doel. In een potje voor de oude dag. Of een bijdrage voor de studerende kids. Wie weet hoe jij erover een tijdje bij zit…

Lees ook:
Je geld in een oude sok? 5 alternatieve manieren om te sparen

Om je op weg te helpen spreken wij met ervaringsdeskundige Janneke Willemse, die inmiddels als geen ander weet hoe je kunt beleggen. Als financieel journalist, presentator, blogger en schrijver van haar reeds uitgebrachte boek ‘Blondjes Beleggen Beter’, deelt ze een aantal gouden tips om simpel en succesvol te gaan beleggen:

Beleggen met een doel

Allereerst is het belangrijk dat je voor jezelf nagaat of je dit wel echt wilt. Er komt namelijk best een hoop bij kijken. Als je besluit om te gaan beleggen, is het van belang dat je dit doet met geld waar je geruime tijd vanaf kunt blijven. Hoe langer je kunt beleggen, hoe beter het rendement is. Stel dus voor jezelf een concreet doel op. Ga je dit doen voor het opbouwen van een pensioen of voor studerende kinderen? Je hoeft ook niet bakken met geld te gaan beleggen, zelfs met kleine bedragen kun je al van start. 

beleggen de opties

Maak een keuze

Een veelvoorkomende fout van mensen die gaan beleggen: ze gaan ervan uit dat ze één bedrijf moeten kiezen, terwijl het juist slimmer is om beleggingen te spreiden. Allereerst kun je ervoor kiezen om dit te gaan doen bij bedrijven die jij interessant vindt. Zo kun je op intuïtie voorspellen dat Netflix veel groeipotentie heeft, omdat iedereen het er in jouw omgeving over heeft. Ten tweede kun je aansluiten bij een beleggingsfonds of een ETF. Het grootste voordeel: zij bieden pakketten aan, waardoor je altijd verspreid over verschillende bedrijven gaat inzetten. Ten derde kun je van alles wat doen: sparen, beleggen én aansluiten bij een beleggingsfonds. Het belangrijkste is dat je een keuze maakt die bij jou past.

Open een beleggingsrekening

Ben je zover, dan kun je op zoek naar een beleggingsrekening. Met een simpele betaal- of spaarrekening kun je namelijk niet gaan beleggen. De meeste banken bieden deze mogelijkheid aan. Wel zit er een behoorlijk verschil tussen de kosten per bank. Als je van tevoren nagaat via www.finner.nl bij welke bank de kosten op dat moment het voordeligst zijn, dan vergroot je de kans op een beter rendement.

Beleggen is leuk

Onthou vooral: beleggen is leuk. Ga op zoek naar bedrijven waar jij iets mee hebt. Bedrijven waar jij groeipotentie in ziet. Of een mooi product waarvan jij denkt dat het de markt gaat veroveren. Pas als jij erachter staat, ga jij beleggen in het bedrijf. 

Lees ook:
Je ouders naar het verzorgingstehuis: hoe zit dat financieel?