fbpx

Fraude via Marktplaats: zo herken je oplichters. Let op!

marktplaats fraude

Marktplaats is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét online mekka van tweedehands shoppen. En tegelijkertijd is het platform enorm fraudegevoelig. Voor je het weet, heb je te maken met een oplichter. Zo herken je ze!

Lees ook:
Opgelet: Whatsapp-oplichters zijn weer bezig

Zo herken je oplichters

Oplichters gaan zeer geraffineerd te werk. Ze hebben allemaal hun eigen list of truc. Uiteindelijk draait hun misleiding vrijwel altijd uit op dat het slachtoffer geld moet overmaken via een link. Maar pas op: de oplichter kan zowel aan de verkoop- als koopkant staan. Let dus altijd op wanneer op je Marktplaats zit en schakel nooit over naar andere platforms (zoals Whatsapp of vage doorverwijzingen). Veel slachtoffers zijn hierdoor al grote geldbedragen kwijtgeraakt.

Tips om fraude via Marktplaats te voorkomen

marktplaats fraude

Advies 1: zet nooit je telefoonnummer bij je advertentie

Ook al wil je zo graag van je prullaria af, en denk je dat de verkoop sneller gaat per telefoon: zorg dat je de betaling altijd via de chat op Marktplaats afhandelt. Of handje contantje aan de deur (controleer ook dit ook altijd goed!). Maar houd je telefoonnummer privé.

Advies 2: Doe geen zaken via Whatsapp

Fraudeurs proberen via Whatsapp je vertrouwen te winnen en verbergen zich achter een (schijn)veilige naam, profielfoto en communicatie: het gaat van simpel tot geavanceerd. De oplichters knutselen valse links in elkaar die lijken op een officieel betaalverzoek via Marktplaats. Hieronder zie je waar je deze valse links aan kan herkennen:

marktplaats oplichting

Advies 3: volbreng de betaling via Marktplaats

Zorg dat je een online betaling alléén met Tikkie via Marktplaats zelf afrondt. Nooit via een andere betaalwijze, knoop dat in je oren. 

Lees ook:
QR fraude: zo voorkom en herken je het