fbpx

Lenen is duur. En waarom zou je?

Veel mensen kiezen voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet als ze wat meer financiële armslag willen hebben. Maar besef wél dat je heel veel rente over zo’n lening of krediet betaalt. Het kan anders.

Lees ook
Hoe voorkom je geldschulden?

Waarom zou je lenen?

Geld lenen bij een financiële instelling kost geld. Altijd. Of je nou kiest voor een persoonlijke lening die je in termijnen afbetaalt, of voor een doorlopend krediet waarbij je het eerder afgeloste bedrag weer kunt opnemen; het is altijd relatief duur.

Dat is óók lenen

Lang niet iedereen realiseert zich dat hij of zij feitelijk óók geld leent als het om een creditcard, huurkoop of aankoop op afbetaling gaat. Met een creditcard koop je iets, de afrekening komt later. Over die periode rekent de creditcardmaatschappij een flinke rente. Dat is niet anders bij huurkoop (betaling in termijnen, maar je bent pas eigenaar als de laatste voldaan is) en bij koop op afbetaling. Hoewel je in dat geval meteen eigenaar bent, betaal je óók in termijnen. Met rente.

Tot 8% rente

Hoeveel rente je betaalt, verschilt per situatie. Denk aan 4% tot 8%, afhankelijk van de gekozen bank, je creditcardmaatschappij, de winkel waar je op huurkoop of afbetaling hebt gekocht. Dat zijn vaak flinke bedragen, als je het uiteindelijk optelt. Voor prijsvergelijkingen kun je onder meer kijken op https://www.geld.nl/vergelijkingen.

Aantrekkelijke alternatieven

1. Geen lening maar leasing 

Je (af)wasmachine kaduuk of je bent dringend aan een andere auto toe? Geen reden om een lening, in welke vorm dan ook, af te sluiten. Kies voor leasing, duur woord voor huren op lange termijn. Géén – meestal onverwachte – grote uitgave, wel maandelijkse termijnen. Maar die vallen meestal erg mee. Want de verhuurder heeft de machines ‘in bulk’ ingekocht en daardoor een forse korting kunnen bedingen. Bovendien: in vrijwel alle leasecontracten staat dat onderhoud voor rekening van de verhuurder is. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken als je (af)wasmachine in het in de afgesproken leaseperiode begeeft.

2. Geen lening: ‘private-lease’ de weg op

Je kunt een auto (nieuw of tweedehands) leasen. Dus huren. Volgens de ANWB (https://www.anwb.nl/privatelease) ben je zo vaak voordeliger uit dan wanneer je een auto koopt waarvoor je een lening hebt moeten afsluiten. Plus een verzekering, om maar wat te noemen. Bij auto-leasing geldt vrijwel altijd dat een allrisksverzekering, onderhoud en hulp bij pech onderweg inbegrepen zijn. Je komt niet voor financiële tegenvallers te staan.

3. Voordelig lenen als huiseigenaar

Als huiseigenaar kun je voordelig aan extra geld komen. Dat heeft ermee te maken dat de meeste woningen in ons land in waarde zijn gestegen. Dan heb je dus ‘overwaarde’: het verschil tussen het bedrag van de hypotheek dat (nog) afgelost moet worden en de huidige marktwaarde. Zoals vastgesteld door de gemeente in het kader van de WOZ-belasting (Waardering Onroerende Zaken).

Gebruik de overwaarde

Op dit moment is de hypotheekrente veel lager dan die voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een aantal financiële instellingen kun je nu een zogeheten WOZ-krediet krijgen. Een lening op basis van de overwaarde van je huis, tegen de lage hypotheekrente. Er komt geen notaris (met de desbetreffende kosten) aan te pas. Wat ook kan als je extra geld nodig hebt: een tweede hypotheek en/of de bestaande oversluiten tegen een lagere rente. Dan moet je dus wél naar de notaris.

Let op: je leeftijd telt!

Als je aan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet denkt, houd er dan wel rekening mee dat je leeftijd meetelt. Geld lenen op latere leeftijd is vaak een stuk ingewikkelder. Geldverstrekkers hanteren een maximum leeftijd, die meestal tussen de 60 en de 74 ligt. Bijna altijd moet je de lening dan binnen vijf jaar afbetalen. Er bestaat tegenwoordig ook zoiets als een seniorenlening. Hierbij ligt de leeftijd voor afbetalen weer hoger, en soms wordt zo’n lening kwijt gescholden bij overlijden. Maar hier staat dan weer wel een flinke rente tegenover.