fbpx

Phishingbrieven van Rabobank in omloop, zo herken je ze

phishingbrieven

Zijn we net met z’n allen alert op digitale phishing ( blijf dat vooral!), blijkt de ouderwetse truc per brief ingezet te zijn! Een aantal klanten van de Rabobank heeft recentelijk phishingbrieven per post gehad uit naam van de Rabobank. Lees hier hoe je zo’n brief herkent.

Lees ook:
Phishingmails nu ook met ‘controleer je wachtwoord’

Phishingbrieven uit naam van Rabobank

Het televisieprogramma ‘Opgelicht’ besteedde een item aan dit onderwerp naar aanleiding van een oplettende kijker die zo’n brief thuis ontving. In de phishingbrieven uit naam van de Rabobank wordt aangegeven dat ‘uw pinpas binnenkort verloopt’. Via de brief kan men een nieuwe pas aanvragen en om deze te ontvangen moet de huidige pas in combinatie met een pincode wel opgestuurd worden.

En we blijven er in trappen..

Het lijkt te doorzichtig voor woorden, toch zijn er altijd mensen die op goed geloof handelen. Daarom is het advies om nooit te reageren op sms, brieven of mails van banken. Zij vragen niet om pinpassen of gevoelige gegevens op te sturen.Bij twijfel: bel altijd naar de betreffende instantie om na te gaan of het gaat om phishing of niet.

phisingbrieven

Zo herken je phishingbrieven

Phishingbrieven zien er net als phishingmails meestal perfect uit, niet van echt te onderscheiden. Zie je een van onderstaande dingen? Dan heb je wellicht te maken met phishing.

1. Gegevens

De afzender vraagt om gegevens. Denk aan adres, pincode, wachtwoord of een bankpas. Bijvoorbeeld omdat je zogenaamd een prijs hebt gewonnen, of je bankpas die verlopen zou zijn.

2. Tijd is kostbaar

Er wordt van je verwacht dat je snel handelt naar aanleiding van de post. Zonder die nieuwe bankpas kun je volgende week natuurlijk niet betalen, en de prijs die je hebt gewonnen moet je nu innen.

3. Taalvouten

Het meest opvallende zijn vaak de taalfouten die in dergelijke brieven staan, evenals het taalgebruik. Klopt de aanspreekvorm bijvoorbeeld? En een bank zet nooit ‘groetjes’ onder zijn brief.

Lees ook:
drie oplichterstrucs op vakantie ontrafeld