fbpx

Een tweede huis of vakantiewoning: zo pak je het financieel aan

tweede huis of vakantiewoning2

Droom jij al jaren van een eigen strandhuisje aan zee? Een tweede huis in Spanje? Maar heb je geen idee hoe je het financieel aanpakt? Voordat je overgaat tot een investering in een tweede woning is het goed om de voor- en nadelen af te wegen en naar de financiële en fiscale aspecten te kijken. Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Lees ook:
Even ertussenuit: met deze korte trips beleef je het ultieme vakantiegevoel

Goede investering

Steeds meer Nederlanders kopen een tweede woning. Een ‘tweede woning’ is een woning die niet het hoofdverblijf van de eigenaar is. Doordat het rendement op spaargeld relatief laag is, zien veel mensen de aankoop van een tweede woning als goede investering. Zeker wanneer die tweede woning mede verhuurd wordt.

Verhuurinkomsten niet belast

De tweede woning vormt een bezit. Dat bezit vormt een vermogen dat belast is in de vermogensrendementsheffing van box 3 van de inkomstenbelasting. Wanneer een eigenaar van een tweede huis overgaat naar het verhuren ervan, dan valt deze tweede woning in box 3 van de inkomstenbelasting. De verhuurinkomsten van een tweede huis zijn dus niet belast als inkomen in box 1 van de inkomstenbelasting.

tweede huis of vakantiewoning

Verschillen tussen verhuur en B&B

Als er sprake is van meer dan alleen ‘verhuur van een woning’, dan kan het toch zo zijn dat de verhuurinkomsten belast zijn in box 1. Stel dat de woningeigenaar niet alleen de woning verhuurt, maar deze ook: dagelijks schoonmaakt, het linnengoed regelt en zorgt voor ontbijt of andere maaltijden, dan is er sprake van het ‘aanbieden van andere diensten in verband met verhuur’. Het gaat dan meer op een Bed & Breakfast of hotel lijken, dan op zuiver het verhuren van een tweede woning. In dat geval zijn de huuropbrengsten wel belast in box 1. 

Eigen woning als onderpand

Een geldverstrekker kan als voorwaarde stellen dat er bijvoorbeeld maximaal 70% van de waarde van de tweede woning wordt gefinancierd. Als de koper de overige 30% plus bijkomende kosten niet heeft, kan een oplossing zijn om extra zekerheid te bieden. Als de koper al een andere eigen woning heeft, met een hoge overwaarde, kan die andere eigen woning mede als onderpand dienen.

Lees ook:
Zó heb jij 54 vakantiedagen in plaats van 27 in 2020