fbpx

Vijf redenen om een nieuwbouwhuis te kopen

redenen nieuwbouw

Overweeg je een huis te kopen? Bestaande woningen hebben karakter en zijn soms instapklaar, maar nieuw heeft ook zo zijn voordelen. Vijf redenen om een nieuwbouwhuis te kopen.

Lees ook:
Kleiner wonen? Met deze tips ga je goed van start

Een nieuwbouwhuis is:

1. Relatief goedkoop

Aangezien de huizenmarkt momenteel nogal krap is en onder spanning staat, kan het zijn dat je voor gewilde huizen veel meer betaalt dan dat ze eigenlijk waard zijn. Bij nieuwbouwhuizen is die prijs eerlijker. Ook voor de aankoopprijs geldt: die is relatief lager dan van een oudere woning. Om te beginnen hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Ook bestaan er allerlei aantrekkelijke regelingen waardoor je tijdens de bouw niet vastzit aan dubbele lasten. En koop je een nieuw huis, dan zijn er geen makelaarskosten en taxatiekosten. Dat scheelt al snel zo’n 7000 euro. Ook op langere termijn is wonen in een nieuwbouwhuis goedkoper: omdat alles nieuw is, zul je de eerste jaren weinig of nauwelijks onderhoudskosten hebben.

redenen nieuwbouw

2. Energiezuinig

Ook fijn voor de portemonnee: de energierekening is veel lager. Vaak heeft een nieuwbouwhuis zonnepanelen, waardoor de woning zichzelf voorziet van energie. Veel nieuwe huizen zijn zelfs energieneutraal; dan hoef je niets bij te betalen voor je energie. En het mooie is natuurlijk dat je bijdraagt aan een beter milieu door in zo’n energiezuinig huis te wonen.

3. Helemaal je eigen smaak

Van de indeling van het huis tot aan de hoogte van de stopcontacten: álles kun je zelf bepalen bij een nieuwbouwhuis. Aanbouw, erker, dakkapel en natuurlijk keuken en badkamer, je kunt je huis helemaal naar je eigen smaak gaan samenstellen. Dat geldt ook voor je tuin, die kun je helemaal zelf aanleggen en inrichten. Maar let op: daar gaat veel tijd inzitten, en ook geld: hoe meer je af wilt wijken van het bouwplan, hoe meer je betaalt.

4. Prettig woonklimaat

Bij nieuwbouwhuizen wordt gebruikgemaakt van de modernste isolatietechnieken. Dat betekent dat de huizen warm en comfortabel zijn, goed geventileerd en veel geluidsdichter dan oudere woningen. Ook voldoen de woningen aan de nieuwste wettelijke eisen die maken dat ze ruimtelijker en lichter zijn. Er zijn minimale afmetingen voor gangen en toiletten; plafonds en deuren zijn hoger en trappen minder steil. Dat geeft een ruimtelijk gevoel.

redenen nieuwbouw

5. Alles nieuw

Een schone lei, dat is wat een nieuwbouwhuis je in allerlei opzichten biedt. Dat alles nieuw is, kan een heel prettig, schoon en ‘fris’ gevoel geven. Misschien is dit ook wel het moment om te gaan ontspullen, waardoor dat gevoel nog verder toeneemt! Ook kan het prettig zijn om ergens helemaal opnieuw te beginnen. Dat moeten de buren ook allemaal, en dat schept een band. Daardoor kun je makkelijk contact met elkaar maken.

Ben je al bijna om? Realiseer je wel dat er heel veel komt kijken bij het kopen van een nieuwbouwhuis, daar moet je maar net zin in en tijd voor hebben.

Lees ook:
Kleiner wonen? Met deze tips ga je goed van start