fbpx

Is jouw salaris op voordat je er erg in hebt? Zo houd je geld over

geld uitgeven

Een boodschapje hier, cadeautje daar, voor je gevoel doe je niets geks, maar aan het einde van de maand is je geld toch weer op. Toch kun je met een aantal simpele trucs slimmer met je geld omgaan. Je hoeft niet eens je baas lief aan te kijken voor salarisverhoging. Juist door je uitgavenpatroon te veranderen gaat het dubbel zo hard en houd jij geld over. Gelddokter en schrijver van ‘Miljonair met een gewone baan’ Oeds-Jan Postma deelt zijn tips op met jou. 

Lees ook:
5 x gratis apps om geld te besparen

Durf wat meer risico te nemen

Over het algemeen zijn mensen enorm risicomijdend, terwijl dat juist veel geld kost. Als je een buffer hebt, dan daag ik mensen altijd aan om een wat meer risico te nemen. Heb je al die verzekeringen wel nodig? Het onderhoudscontract op de CV-ketel of de ANWB Wegenwacht.  Als je geen pech hebt, dan betaal je niet. Kun je echt niet zonder? Denk dan eens aan een hoger risico. Want elk risico dat je wil afdekken, daar betaal je uiteindelijk voor. Terwijl: een risico durven nemen een manier is om beloond te worden. Een simpele manier om geld te verdienen. 

Zorg voor een goede voorbereiding

Veel mensen denken van moment naar moment, terwijl je veel geld kunt besparen met een goede voorbereiding. Een goed voorbeeld is een dagje Efteling: iemand die spontaan gaat betaalt parkeerkosten, entreetickets tegen het volle tarief, eten en drinken in het pretpark, en is aan het einde van de dag een paar honderd euro kwijt. Terwijl: bedenk jij van tevoren dat jullie naar de Efteling gaan, dan kun je op zoek gaan naar een kortingsactie op de tickets, broodjes en pakjes drinken meenemen en vind je een gratis parkeerplek op 2 minuten loopafstand. Voor de helft van het geld kun je een dagje Efteling doen, en heb je net zoveel plezier. Als je vooruit denkt, dan word je in financiĆ«le zin beloond. 

geld uitgeven2

Doe eens per jaar een grote schoonmaak

Niet met een schoonmaakdoekje in de hand, maar werp een blik op je administratie. Ga eens door je bankafschriften heen, en na waar het eigenlijk voor is. Een schoonmaak-, Netflix- of sportschoolabonnement; heb je dit echt nodig? Kan het goedkoper? Of vraag jezelf eens af: kan ik dit ook zelf doen? Hiermee kun je enorm veel geld besparen.

Laat het geld voor je werken

Nu je veel moeite hebt gedaan om geld over te houden, is het belangrijk om dat geld slim te investeren. Met een spaarrekening boer je alleen maar achteruit. Als je echt rijker wil worden, dan moet je de belasting en de inflatie verslaan. Ga slim investeren en laat het geld voor je werken. Een interessante manier om zonder mentale of fysieke inspanning je geld voor je te laten werken is: indexbeleggen. Door bescheiden te leven, te sparen, te investeren en vooral geduld te hebben, kun jij binnen 15 tot 20 jaar financieel onafhankelijk zijn. 

Lees ook:
Je geld in een oude sok? 5 alternatieve manieren om te sparen