fbpx

Zo kies je de juiste zorgverzekering

zorgverzekering

Het einde van het jaar nadert en voor veel mensen is dit het moment om hun zorgverzekering te heroverwegen. Verwacht je voor het komende jaar meer ziektekosten? Wij helpen je met tips om de juiste zorgverzekering te kiezen.

Lees ook:
7 tips voor mantelzorgers: zo houd je het vol

Kies jouw zorgverzekering bewust

zorgverzekering gezonde vrouw

Nederland telt zo’n 40 zorgverzekeraars. Niet gek dus, dat we soms door de bomen het bos niet meer zien. Daar waar de ene persoon kiest voor de goedkoopste zorgverzekering, gaat de ander liever voor een uitgebreid pakket waarbij zoveel mogelijk zorg vergoed wordt.

Persoonlijke overweging

Waar je ook voor kiest, over het algemeen geldt dat jouw persoonlijke situatie het enige juiste uitgangspunt is bij de keuze voor een bepaalde verzekering en partij. Zaken als collectiviteitskorting zijn natuurlijk mooi meegenomen maar kunnen beter niet leidend zijn in jouw overwegingen.

Hier let je op bij het kiezen van jouw zorgverzekering

1. Verwachte zorgkosten

Weet jij dat je in het aankomende jaar bijvoorbeeld geopereerd wordt en misschien wel extra fysiotherapie nodig hebt? Staat je een forse behandeling bij de tandarts te wachten of ben je toe aan een nieuwe bril? Noteer dan voor jezelf of je kosten verwacht die mogelijk buiten het basispakket vallen.

2. Aanvullende verzekering

Via een zorgvergelijker kun je de verwachte behoefte invullen. Uit deze slimme zoekmachine komen vervolgens een aantal verzekeraars en hun aanvullende pakketten rollen. Vergelijk de aanvullende pakketten op inhoud.

3. Type polis

Welk type verzekeringspolis heeft jouw voorkeur? Bij de meeste verzekeraars kun je kiezen voor een restitutie-, combinatie- of naturapolis. Bij de eerstgenoemde, een restitutiepolis, betaal je vaak eerst zelf je zorgkosten (hele hoge uitgezonderd) en declareer je bij je verzekeraar. Een naturapolis betekent dat jouw zorgverzekeraar direct betaalt. Een combinatie is een combinatie van de twee varianten. De keuze voor het type verzekering bepaal je bij het kiezen van de basisverzekering.

4. Vrije zorgkeuze

Bij een aantal verzekeraars hangt de vrije zorgkeuze af van het type polis dat je afsluit. Bij vrije zorgkeuze mag je zelf kiezen bij welke behandelaar jij bepaalde zorg ondergaat. 

De keuze maken

Heb jij voor jezelf duidelijk wat je wensen zijn voor de zorgverzekering van het nieuwe jaar? Mooi. Dan kun je nu een verzekeraar en pakket kiezen, bijvoorbeeld via de zorgvergelijker. Op de website van de consumentenbond lees je wat er voor 2020 in de basis allemaal is veranderd. 

Lees ook:
Op vakantie? Vergeet je reisverzekering niet