fbpx

Vrijwilligerswerk op je oude dag: twee succesverhalen

vrijwilligerswerk pensioen

Ben je per definitie oud als je gepensioneerd bent? Welnee! Er ligt dan nog een derde van het leven voor je: een nieuwe levensfase. De vraag is tegenwoordig niet wát je op je oude dag gaat doen, maar hoe je van betekenis kunt zijn. Martien en Diny (beide 65+) vertellen over het plezier van vrijwilligerswerk.

Lees ook:
Lekker doorwerken na je pensioen

Vrijwilligerswerk op je oude dag

Waarom vrijwilligerswerk?

65-plussers zitten na hun pensioen niet stil. Gemiddeld zijn ze zes uur per week als vrijwilliger actief bij de plaatselijke sportclub, het verzorgingstehuis om de hoek of de kerk. Wat maakt het dat veel gepensioneerden vrijwillig de handen uit de mouwen steken? Dat ligt simpel: iets ‘geven’ aan mensen en er niet per se iets voor terug hoeven, maakt lettelijk gelukkig. Zodra die druk van het hogerop komen wegvalt – die je vaak als ambitieuze jongere nog wél ervaart – is vrijwilligerswerk een perfecte manier om toch actief bezig te zijn én levensgeluk te ervaren. Het leukste aan vrijwilligerswerk vindt Martien het (in) contact (brengen) met de lokale samenleving. Diny vindt het fijn dat ze werkelijk iets kan betekenen voor haar dorpsgenoten.

Dorpstaxi

In het dorp waar Diny woont is namelijk nauwelijks openbaar vervoer. Hierdoor ontstond door haar en andere dorpsvrijwilligers het idee van een dorpstaxi, voor een betere leefbaarheid in hun dorpsgemeenschap: een uitkomst voor de bewoners die steeds ouder en minder mobiel worden. Vrijwilligers, waaronder Diny zelf, rijden zo’n twee keer per week met hun eigen auto en rekenen een onkostenvergoeding van €0,30 per gereden kilometer. Veelgevraagde bestemmingen zijn de huisarts, de apotheek, het ziekenhuis, de kapper, even shoppen in het winkelcentrum en verjaardagsfeestjes. De laatste is tijdelijk ingewisseld voor een ritje naar priklocaties voor vaccinaties. 

Druk met alles

Martien had nauwelijks tijd om Blijtijds te woord te staan; hij heeft maar liefst drie (!) vrijwillige verantwoordelijkheden op zijn takenlijstje. Als voorzitter van een actieve buurtvereniging, voorzitter van een natuurcentrum én vicevoorzitter van het dorpsoverleg streeft hij naar sociale verbinding; dat buurtgenoten elkaar kunnen ontmoeten en dat nieuwe jonge gezinnen in de buurt makkelijk aansluiting kunnen vinden. Via hem lopen er ook lijntjes met de gemeente, zodat alle beslissingen over de toekomst van het dorp in goede banen geleid worden. 

“Ik ben druk met alles en voel me nodig en hartstikke gelukkig”

Martien

Oud helpt jong

Martien woont in een dorp dat middenin een rijk bosgebied ligt. Aan de rand van het bos staat het clubhuis van Natuurvereniging De Specht, een centrum met een belangrijke educatieve functie voor jong en oud. Vrijwilligers geven rondleidingen door de natuur aan basis- en middelbaar onderwijs en organiseren doe-middagen voor kleine en grote jeugd. En van wie is het leuker om oude verhalen en wijze lessen over de natuur verteld te krijgen dan van de vorige generatie?

Lees ook:
Wildplukken in de natuur: hier moet je op letten