fbpx

Bril vs contactlenzen: wat is het beste voor je ogen?

Voor mensen met een oogafwijking is het dragen van een bril allang geen bittere noodzaak meer. Brillen zijn hip en voor iedere gezichtsvorm is wel een mooi montuur te verkrijgen. Ook contactlenzen zijn flink in trek en hebben een ander draagcomfort en iets meer bewegingsvrijheid. Maar wat is het beste voor je ogen?

Lees ook:
Nieuwe bril? Zo ontdek je welk montuur goed bij jouw gezicht past

Bril vs contactlenzen

Vertekend beeld

Lenzendragers met een min-sterkte die soms afwisselen met een bril, hebben vast wel eens voor de spiegel gestaan met de gedachte er slanker uit te zien. Scherp gezien! Helaas is dit beeld vertekend. Omdat een bril altijd een klein stukje voor je ogen staat kan eentje die jou scherper laat zien in de verte een negatieve vergroting geven. Ofwel, het beeld wordt kleiner dan dat het in werkelijkheid is. Des te sterker je glazen, des te groter je verkleining. Deze verkleining is vaak zo nihil, dat bijna niemand met een bril zich eraan stoort. 

Irritaties

Bij mensen die sneller last hebben van droge ogen, kunnen contactlenzen irritaties geven. Vooral in ruimtes met bijvoorbeeld airconditioning. Het feit dat lenzen direct op je oog liggen, geeft sowieso wat risico: de lens zelf is niet schadelijk voor je oog, maar een zandkorreltje of stofje onder de lens kunnen krasjes veroorzaken op je hoornvlies. Ook tijdens het inzetten kan een te lange nagel al een kras veroorzaken. Je oog geneest erg langzaam en een (vuile) lens zorgt alleen nog maar voor een tragere genezing.

In coronatijd

Sinds we de straat op moeten met een mondmasker, is er voor brildragers een nadeel bijgekomen: het ziet er niet alleen wat opmerkelijk uit, maar het is ook nog lastig om überhaupt iets te zien. Als je mondmasker niet goed aansluit op je gezicht, kan er warme adem ontsnappen naar je koude brillenglazen waardoor ze beslaan. Voor trouwe brildragers, vind je hier tips hoe je bril niet meer beslaat.

Wat is het beste voor je ogen?

Zowel een bril als contactlenzen brengen voor- en nadelen met zich mee. Aan het eind van de streep zijn beiden prima opties. Het gezondste voor je ogen is echter een combinatie ervan. Afwisseling dus! Ben je een fanatieke lenzendrager, zorg dan dat je tenminste één keer per week een brildag inlast. Of draag overdag lenzen en wissel deze ’s avonds om voor een bril. Zo geef je je ogen de rust die ze nodig hebben.

Lees ook:
Wat voor hoofdpijn heb ik?