fbpx

Zonbescherming: de zin en onzin van zonnesmeren

zonnesmeren zonbescherming zonnebrand

Heerlijk: zomer, zon, zonnebaden! Even een kleurtje kweken en je gebruinde huid extra mooi laten uitkomen in je coole vakantie-outfit. En nee, verbranden doe we natuurlijk niet. We smeren toch! Maar helpt dat ook?

Lees ook:
Hitteplan: zo houd je je hoofd koel – tips en tricks

Zonbescherming

De Italiaanse filmregisseur Vittorio de Sica (1901-1974) zei het zo: “Wat is een mens op het strand? Een doelwit voor de artillerie van de zon!” In zijn tijd had ie daar vast gelijk in. Wij weten inmiddels beter, wij kunnen ons wapenen tegen de zon. Maar dan moeten we het wel goed doen natuurlijk. Een paar feiten en fabels over zonnesmeersels.

“Ik heb geen zonbescherming nodig”

Deze aanname is een grote vergissing. Onbeschermd in de zon gaan zitten of liggen bakken is vragen om moeilijkheden. Zelfs onbeschermd rondlopen in de zon is niet aan te raden. Wil je de kans op huidkanker verkleinen, stel je dan nooit langdurig onbeschermd bloot aan de zon. Tuurlijk, zonlicht is ook goed voor je. Je maakt vitamine D aan en dat heb je nodig voor bijvoorbeeld je botten. Maar doseren is het toverwoord. Afhankelijk van de sterkte van de zon, is voor de meeste mensen dagelijks 15-30 minuten in de zon met handen en gezicht onbeschermd voldoende voor de aanmaak van die vitamine. Voor de meeste kinderen idem dito. Maar zoek daarna de schaduw op.

onbescherming zonnebrand

Beetje smeren dan maar?

Nee! Het hangt helemaal af van je huidtype, van de intensiviteit van de zon en van je activiteiten of je wegkomt met een ‘beetje’ smeren. Heb je flink lopen zweten, ben je lekker wezen zwemmen, blijf je wat langer op het strand of aan het zwembad hangen: smeren! En dan wel graag ‘dik’ smeren. Met een stevige factor. Want ook als je daar uit zuinigheidsoverwegingen een dun laagje van aanbrengt, is de bescherming ineens een aantal factoren lager.

Maar dan word ik niet bruin!

Jawel hoor; zelfs met factor 50 kun je nog prachtig bruin worden. Die factor slaat op de tijd die je probleemloos kunt zonnen zonder te verbranden, en zonder je huid aan te veel (kankerverwekkende) uv-straling bloot te stellen. Je wordt bruin. Kan misschien wat langer duren, maar het resultaat is mooier en duurzamer.

Moet ik vast een heel duur merk kopen

Echt niet! Een goedkoop zonnebrandmiddel werkt net zo goed als een duur merk. Het prijsverschil zit doorgaans in de tierelantijnen: mooier flaconnetje, extra doosje eromheen, prettig luchtje, dat werk. De beschermfactoren zijn wereldwijd vastgelegd. Daar moeten zowel dat dure merk als de goedkopere variant aan voldoen. Staat er beschermingsfactor 50 op, dan is dat ook zo.

Krijg ik er geen kanker van?

Daar is in elk geval geen wetenschappelijk bewijs voor. En volgens de Europese wetgeving mogen er geen hormoonverstorende of kankerverwekkende stoffen in cosmetica verwerkt worden. Zonnebrandproducten moeten dus ook voldoen aan die strenge regelgeving.

Kan m’n zonnebrandmiddel overwinteren?

Hangt er een beetje vanaf. Gewoonlijk kun je je zonnebescherming na opening van de verpakking nog zo’n twaalf maanden gebruiken. Het aantal maanden staat in een icoontje afgebeeld op het product. Maar als je je spulletje in de brandende zon of in de hete auto laat liggen, keldert de beschermingsfactor behoorlijk. Dus bewaar de boel tijdens je vakantie in de schaduw, in de koelte, en eenmaal weer thuis ook op een frisse plek. Nog beter: alles opsmeren en volgend jaar weer  een verse voorraad inslaan.

Lees ook:
Wespen verjagen: zo doe je dat