fbpx

Eindelijk bewezen: je slaapt beter met je hond als slaappartner

Zijn jij en je hond onafscheidelijk en slaap je het liefst met je viervoeter in bed? Goed nieuws: uit onderzoek is gebleken dat slapen met je hond de nachtrust bevordert. Slaap je slecht? Dan weet je wat je te doen staat. Sorry, partner! 

Lees ook:
7 redenen waarom huisdieren gelukkig maken

Onderzoekcentrum Mayo Clinic in Arizona testte het slaapgedrag bij veertig mensen en een aantal honden. Wat bleek nu? Zowel de mensen als de dieren sliepen beter samen. De slaapefficiëntie – de totale tijd die je daadwerkelijk slaapt als je in bed ligt – was mét hond gemiddeld 83 procent, en zonder hond aanzienlijk minder. Een goed excuus om je hond gezellig tussen jullie in te leggen.

Je hond versus je partner

schoon bed

1. Veilig gevoel

De aanwezigheid van een huisdier in bed geeft ons een veilig en beschermd gevoel. Wanneer een inbreker je huis binnensluipt, zal de hond meteen op alert-mode springen en net zo lang doorspeuren tot hij iets gevonden heeft. Bij je partner kun je dit in twijfel trekken. Optie 1 is nietsvermoedend doorsnurken, optie 2 is dat hij in jouw armen springt van schrik. Juist ja, we zijn weer terug bij af: sorry, partner!

2. Een hond oordeelt niet 

Als je samen met je partner slaapt en het gaat even niet zo goed tussen jullie, dan slaap je slecht. Een hond oordeelt nooit, verwacht niets van je en zal er altijd voor je zijn. 

3. Ontspannend effect

De ademhaling van je hond, de warmte die het beestje uitstraalt en de zachtheid van zijn vacht hebben een ontspannend effect op ons. Ook rustgevend: nooit meer ruzie hebben over de dekens.

4. Mispoes!

Mag de kat dan ook mee onder de dekens? Helaas! Katten komen als minst geschikte slaappartner uit de test. Niet gek, want katten zijn vaak ’s nachts actief en hebben veel meer een eigen wil. Sterker nog, ons instinct zegt ons dat we minder veilig zouden zijn bij katten dan bij honden of mensen. 

Lees ook:
Wat te doen bij een stinkende hond