fbpx

Hygiënetips: 5 contactvlakken die je niet moet vergeten

hygiene schoon

Vijftien keer per dag je handen wassen, maar vervolgens wel met die schone hand de deurknop vastgrijpen. Of verderswipen waar je gebleven was, op een mobiel die net nog tussen de uienschillen op het aanrecht lag. In tijden van een epidemie is het belangrijk om extra te letten op het schoonmaken van de volgende contactvlakken:

Lees ook:
Schoonmaakhulp: de voor- en nadelen

5 contactvlakken

poetsen

Deur- en lichtknop

Loop eens een rondje door je huis met een doekje en een sprayfles allesreiniger. Ontsmet alle knoppen die je tegenkomt. Vergeet ook de handgrepen van je keukenkastjes niet. O, en de knoppen van het fornuis.

Werkoppervlakte 

In deze periode werken veel mensen vanuit huis. Bij gebrek aan een echte kantoorruimte, wordt de eettafel vaak omgetoverd tot bureau, waar men ’s ochtends aan ontbijt, ’s middags aan werkt en ’s avonds weer aan eet. Onhygiënisch. Zorg dat je het tafeloppervlak, de muis, het toetsenbord en je scherm na iedere wissel even schoonmaakt.

Telefoon

En dan je telefoon. We halen ‘m te pas en te onpas uit onze broekzak en slingert tijdens alle activiteiten ergens rond. Eigenlijk zou je je telefoon dus even vaak moeten ‘wassen’ als je handen. Gelukkig zijn er speciale schermreinigingssprays in de omloop om je apparaat mee te ontsmetten. Brillendoekjes doen ook wonderen!

Kraan en wasbak

Spetterdespat. Hoe voorzichtig je ook doet, het water spat alle kanten op tijdens het handen wassen. Ook etensresten die in de wasbak achterblijven, zorgen voor een bron van bacteriën. Je gootsteen een of twee keer per week schoonmaken is noodzakelijk. Doe dat met desinfecterende reiniging. En vergeet dan niet om de spons of de vaatdoek, favoriete plek nummer 1 voor bacteriën, grondig uit te spoelen of weg te werpen.

Trapleuning

En dan als laatste: de trapleuning. Waar alle huisgenoten naar grijpen. Ook net vóór een handen-wasbeurt of na een wc-bezoek. Hup, meenemen in je afvinklijstje.

Lees ook:
Zo poets je de koelkast op milieuvriendelijke wijze