fbpx

Kerstboom herplanten: tips van de expert

kerstboom herplanten

Altijd een wat triest gezicht. Die halfkale kerstbomen die na de feestdagen massaal op de stoep worden gedumpt. Maar wie dit jaar een boom met kluit koos, zou een poging kunnen wagen hem een tweede leven te geven in de tuin. Hoe krijg je dat ‘t best voor elkaar?

Lees ook:
9 tuinplanten die de winter overleven

kerstboom tuin

Tips van de kweker

Leo Veenbrink van kwekerij Groot Haverkamp (op de Veluwe) zit al bijna veertig jaar ‘in’ de kerstbomen. Als er iemand is die weet hoe je je boompje een kans kunt geven op een gelukkig bestaan in je tuin, is hij het wel. Hier komen zijn tips:

Fijne wortels

“De boom die ’t meest geschikt is om te herplanten, is de Picea Omorika. Dat komt omdat het een vlakwortelaar is. De boom heeft een stelsel van fijne wortels die niet diep zitten maar wel breed uitwaaieren. Ze nemen goed vocht op. Maar een andere soort kan ook, hoor. Proberen kan altijd. Wat wel geldt: hoe kleiner je boom, hoe meer kans-ie maakt goed aan te slaan. Kleiner dan 1.50 meter heeft de beste overlevingskans.”

Water met suiker

“Het is belangrijk om je boom al goed te verzorgen als hij nog bij je in huis staat. En dat betekent vooral: goed water geven. Veel water. Een halve liter per dag. Speciale kerstboomvoeding? Nee hoor. Dat is totale flauwekul. Een schepje suiker bij het water. Dat helpt. Is het tijd om ‘m naar buiten te doen? Laat hem eerst wennen aan de kou door ‘m bijvoorbeeld een paar dagen in de schuur te zetten.”

Gat in de grond

“Graaf een gaatje waar-ie in kan. Is er vrieskou voorspeld, maak dan van tevoren al een gat. Pot eraf, boom erin. Beetje aanstampen en klaar. Heb je de punt eruit geknipt voor de piek? Maakt niet uit. Let wel op dat er genoeg ruimte om hem heen is. Hij kan flink de lucht in schieten.”

Geduld

“Voor de rest hoef je weinig te doen. Snoeien hoeft niet. Gewoon zorgen dat de wortels telkens goed nat blijven. Vooral tijdens warme zomers zoals afgelopen jaar. Dat is voor een kerstboom zwaar. Net als mensen eigenlijk hè? Wij hebben dan ook extra limonade, appelsap of water nodig.”

Terug in huis

“Je zou ‘m volgende kerst weer in huis kunnen halen. Goed breed uitscheppen dan. Maar de meeste mensen wachten twee jaar. Dat eerste jaar is-ie vaak nog wat zielig, dan is de kleur er een beetje af. Het duurt even voor de boom het goed gaat doen. Je moet wat geduld hebben. Maar daarna kun je wel een jaartje of zes plezier van je kerstboom uit eigen tuin hebben.”

Lees ook:
Het herfstvoer voor vogels