fbpx

Alleen eten? 7 tips om er een feestje van te maken

alleen eten pizza

Of je nou een partner hebt die veel weg is, single bent of onregelmatig werkt: alleen eten doen we allemaal weleens. Zie jij daar tegenop of kun je jezelf er niet toe zetten om een lekkere maaltijd op tafel te toveren? Lees hier hoe je er een feestje van maakt, want alleen eten hoeft zeker niet saai of lastig te zijn!

Lees ook:
Alleen op vakantie? Gewoon doen!

7x iets leuks maken van alleen eten

alleen eten dinner

1. Eten waar je zelf trek in hebt als je alleen eet

Alleen eten heeft een aantal voordelen. Zo kun je eten waar jij op dat moment zin in hebt, mag je ongestoord voor de televisie eten, op je telefoon kijken en hoef je even niet sociaal te doen. Je hoeft pas te eten zodra je er zin in hebt en ook pas op te ruimen als jij daar behoefte aan hebt. Dat allemaal is zo nu en dan best lekker!

2. Een nieuw gerecht uitproberen

Alleen eten kan echter ook de ideale gelegenheid zijn om je eigen culinaire feestje te vieren. Pak er een kookboek bij of zoek een recept op het internet waarvan het water je in de mond loopt. Doe rustig boodschappen en neem de tijd om het koken voor te bereiden. Muziekje aan, glas wijn of een ander lekker drankje binnen handbereik en aan de slag! Zodra je gerecht klaar is kun je er in alle rust van genieten en wie weet is het een blijvertje voor een volgende keer wanneer je mét iemand eet.

3. Denk ‘m om!

Heb je ooit gehoord van ‘omdenken’? Veel van wat wij bedenken zorgt ervoor dat wij ons op een bepaalde manier voelen. Wie denkt ‘alleen eten is saai’, voelt zich waarschijnlijk ook een beetje saai of eenzaam. Maar gooi die gedachte eens om. ‘Alleen eten is míjn momentje voor mezelf’. Je kunt even rustig de dag op je in laten werken zonder gesprekken te hoeven voeren met iemand anders en hebt geen afleiding van je telefoon of de televisie.

alleen eten soep

4. Goed proeven

Door in stilte en rust te eten proef je de smaak van jouw eten veel beter. Het is een bekende mindfulness oefening: eten in stilte. Hierbij focus je echt alleen op het proces van eten. Dus een hap nemen, kauwen, smaken proeven, slikken, de nasmaak proeven in je mond. Ineens ben je je er van bewust hoe automatisch – en gedachteloos – we de inhoud van ons bord vaak naar binnen schuiven.

5. Lekker zondigen tijdens alleen eten

Er is niemand die je ziet, niemand die zich met jou bemoeid en niemand die jou zegt wat jij vanavond op tafel zet. En als jij toevallig zin hebt in een iets minder gezonde (afhaal)maaltijd dan is dit het ideale moment daarvoor. Gun het jezelf om te genieten van al wat niet gezond is!

6. Op de bank

Wil je vanavond toch gedachteloos eten en ondertussen tv kijken? Nestel jezelf op de bank met een goede film, documentaire of serie. Schoenen uit, dekentje erbij en volledig ontspannen. Het eten is dan juist misschien een beetje bijzaak. Wellicht heb je nog wat in de diepvries liggen of maak je snel iets makkelijks.

7. Ga uit eten

Misschien is alleen eten wel dagelijkse kost voor jou en heb je simpelweg geen zin om je eigen eten te verzorgen of wil je wat meer onder de mensen zijn. Overweeg eens om alleen uit eten te gaan. Zo kun je tegelijkertijd een nieuw restaurant of gezellig eetcafé ontdekken. Vind je dat ongemakkelijk? In het artikel ‘In je eentje op stap: het verrijkt je leven‘ lees je waarom het goed is om zo nu en dan iets in je eentje te ondernemen!

Lees ook:
Gezond uit eten? Dat kan met deze tips!