fbpx

Beleef de Lente: kijk mee in vogelnesten

beleef de lente vogels nest

Vanuit de hele wereld worden ze gevolgd: de ooievaars, de koolmezen, de lepelaars, de bosuilen… Alle vogelpaartjes die voor het oog van de webcam op hun nest zitten. Op de website Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland zijn verschillende soorten te volgen.

Lees ook:
19 redenen waarom we blij zijn dat het lente is

Beleef de Lente

In 2007 begon Beleef de Lente met zes webcams in de nesten van de torenvalk, de slechtvalk, de steenuil, de ooievaar, de gierzwaluw en de boerenzwaluw. Het was meteen een enorm succes: de vogels trokken al snel meer dan een miljoen bezoekers van over de hele wereld. Vogelbescherming Nederland heeft er de handen vol aan, soms samen met andere organisaties, maar in elk geval met tientallen vrijwilligers: per jaar werken er wel honderd van hen mee aan Beleef de Lente. Zonder hen kan de livestream niet bestaan, benadrukt de Vogelbescherming.

Eerste stapjes

De camera’s worden door de vrijwilligers, maar ook door de kijkers, nauwlettend in de gaten gehouden. Want het is natuurlijk niet zo dat er 24 uur per dag spectaculaire dingen gebeuren. Maar is dat wel het geval, dan wordt er meteen melding van gedaan: De kauwen zijn begonnen met het bouwen van hun nest! Vierde ei bij de ooievaars! Kleine bosuil zet z’n eerste stapjes! Van bepaalde hoogtepunten worden korte filmpjes gemaakt, zodat je die kunt terugkijken als je iets hebt gemist. Vannacht heeft onze kerkuil haar eerste ei gelegd. Je kruipt bijna ín de camera als moeder kerkuil enigszins verbaasd haar eerste ei ontwaart.

Niet altijd even leuk

Wat maakt Beleef de Lente toch zo’n succes? Het leuke is: je weet nooit wat er gaat gebeuren. Dat is niet altijd even feestelijk. Zo waren nietsvermoedende kijkers in eerdere jaren er ongewild getuige van hoe een hongerige ooievaar zomaar een van de kuikens opvrat. Of hoe een kat, vol in het zicht van de camera, vier jonge mereltjes het nest uitsleepte. Schande sprak men ervan op het forum. Die beelden had de Vogelbescherming niet mogen vertonen. Maar zo gaat het nou eenmaal in de natuur, lieve kijkbuiskindertjes!

Beleef de lente

Vogels leren kennen

Keiharde soaps, zo worden de avonturen in de broednesten van de vogels wel gekscherend genoemd. Niks wordt gecensureerd. De Vogelbescherming grijpt ook nooit in, hoewel dat wel eens gesuggereerd wordt door de kijkers. Alles gaat zoals het in de natuur gaat, dus zonder hulp van buitenaf. Dankzij de webcams van Beleef de Lente leren mensen de broedvogels kennen op een toegankelijke en toch spannende manier. En de filmpjes maken duidelijk waarom de vogels respect en bewondering verdienen, want het is hard werken wat ze doen.

Geen risico

Hebben de vogels geen last van de camera’s? Het wordt veelvuldig gevraagd aan de Vogelbescherming, maar die plaatst nooit een camera als er enig risico op verstoring zou bestaan. Juist de vrijwilligers – vooral zij van de ‘soortwerkgroepen’ die werkelijk alles weten van een betreffende soort – weten precies waar en hoe een vogel het beste in beeld kan worden gebracht. De camera’s worden bovendien altijd geplaatst vóórdat het broedseizoen begint. Je kunt ook wel zien op de filmpjes dat de vogels er niet erg van onder de indruk zijn.

Klaar voor een nieuwe verslaving? Je kunt de camera’s van Beleef de Lente volgen via Vogelbescherming Nederland.

Lees ook:
5 tips voor een voorjaarsschoonmaak