fbpx

Eendjes voeren? Ja, maar…

Samen met de kleine eendjes voeren. Net als vroeger, toen jij zo’n kleintje was en opa en oma je meenamen naar de vijver in het park of de singel langs de weg. Thuis samen eerst het brood in blokjes snijden, in een zakje stoppen en dan op pad.

Lees ook:
Hét herfstvoer voor vogels

Eendjes voeren

Het gesnater van de gretige eenden die vochten om een stukje brood. De duiven die ineens overal om je heen landden, kwetterende musjes, meeuwen die in duikvlucht een korstje scoorden. Lekker kennismaken met de natuur. Die belevenis gun je jouw kleinkind ook.

Brood is geen goed idee

Maar volgens de Vogelbescherming is eendjes voeren met oud brood niet zo’n goed idee. Eenden eten vooral gras en waterplanten en die kunnen ze prima vinden. Dat is veel gezonder dan brood. Veel brood eten is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen. Ook zit er zout in, wat écht ongezond voor alle vogels is. Bovendien: jij bent niet de enige die eendjes voert. Te veel brood blijft liggen en dat trekt ook ratten en muizen aan. Dat is een serieus probleem.

Eendjes voeren

Ratten en blauwalg

Het zit zo. Als er veel brood in het water blijft liggen, dan groeit het giftige blauwalg sneller. Dat zorgt voor extra stank, wat ratten aantrekt. En ratten verspreiden weer ziektes. De gemeente Amsterdam verbood per 1 april vorig jaar (geen grap) het voeren van eendjes in delen van de stad. Op overtreding van het verbod staat een boete van 70 euro. Inmiddels is het in meer steden verboden. Er werd zelfs een speciaal meldpunt ‘eenden voeren’ in het leven geroepen, omdat sommige mensen wel heel royaal brood dumpten op plekken waar eenden rondzwemmen. Het nummer werd zo’n succes dat het wegens overbelasting (tijdelijk?) buiten werking is gesteld.

Eenden eten anders

Ook de Partij voor de Dieren vindt het voeren van eenden met brood niet gewenst. Eenden eten namelijk van nature geen brood. Het voeren maakt ze lui en de populatie zal er alleen maar door toenemen, met als gevolg dat de eenden overlast veroorzaken en wellicht moeten worden gevangen of gedood. Het veelvuldig eten van brood werkt ook zo ontregelend dat eenden daardoor aanmerkelijk korter leven. Ook verstoort het de sociale verhoudingen binnen een groep. Bovendien gaat, door grote hoeveelheden brood in het water, de waterkwaliteit achteruit. Daar hebben weer andere dieren en plantensoorten last van.

Betere informatie

Nooit meer eendjes voeren dus? Jawel. Maar dan verstandig, met de tips van de Vogelbescherming in het achterhoofd. Geen brood, maar bijvoorbeeld doperwten, mais of ander graan (kippenvoer!). Er is zelfs speciaal eendenvoer te koop. Voer niet te veel, het moet schoon op gaan waar je bij staat. En gooi het op de kant, niet in het water. Mag eendjes voeren in jouw omgeving niet, vraag de gemeente dan het voeren niet te verbieden, maar een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar wordt alles en iedereen beter van.

Lees ook:
Help de egel de winter door!