fbpx

Maak eens wat vaker oogcontact: en wel híerom!

oogcontact kringgesprek

In een klein gezelschap kan het waardevol zijn om met z’n allen één gesprek te voeren: discussiëren over dingen die er toe doen of luisteren naar een persoonlijk verhaal. Maar wat zelfs wij volwassenen nog niet onder de knie hebben: elkaar aankijken. Oogcontact is hét geheime wapen en wel hierom.

Lees ook:
Ogenblik: dit vertellen je ogen over jou

Het doorgeefluik van de ziel

Misschien vind je het eng of vergeet je het gewoonweg. Maar wil je de ogen van anderen goed kunnen lezen en je eigen ogen optimaal inzetten, dan is oogcontact een must. Het is dé manier om te weten te komen hoe een ander écht over jou denkt. Een non-verbale reactie zegt namelijk veel meer over wat er wordt gedacht en gevoeld dan de woorden die ondertussen worden uitgesproken. Dat geldt voor je gesprekspartner, maar ook voor jezelf. Let vanaf nu goed op de ogen, want die zeggen nagenoeg alles wat je wilt weten.

ogen verhaal

Actieve houding

Niet alleen voor je eigen informatie is het goed om oogcontact te maken, maar ook om de andere gespreksdeelnemers op hun gemak te stellen. De ander kan zich enorm genegeerd of buitengesloten voelen als diegene niet wordt aangekeken. Eén troost: meestal ligt het grotendeels aan de ongemakkelijkheid van de gesprekspartner zelf. Maar je kunt jezelf ook trainen: neem een actievere houding aan in een kringgesprek, open je borst en stel vragen.

Eyegazing parties

In Amerika worden er zelfs feestjes georganiseerd waar er het eerste uur niet met elkaar wordt gepraat maar alleen in elkaars ogen wordt gekeken, in een soort kortdurige speeddate sessies tegenover elkaar. Het schijnt geweldig te werken: twee minuten lang verzonken raken in andermans blik zou twee mensen tot elkaar aantrekken! Goede reden om een feestje te organiseren? Wink wink.

Lees ook:
Oogyoga: oefeningen voor vermoeide ogen