fbpx

9 x Unesco Werelderfgoed in Nederland

Werelderfgoed 1

Unesco Werelderfgoed in Nederland? Jazeker, en maar liefst negen stuks! Ze zijn lang niet alle negen even bekend of voor de hand liggend, maar daardoor niet minder de moeite van een bezoekje waard.

Lees ook
Lekkere streekproducten uit alle provincies

Werelderfgoed; de meest bijzondere plekken

Unesco Werelderfgoedlocaties zijn plekken die door Unesco zijn aangewezen als zeer bijzonder. Wanneer je op vakantie bent en in je reisgids leest dat er zo’n plek is ga je er waarschijnlijk al snel een kijk je nemen. Best bijzonder eigenlijk dat veel Nederlanders het Werelderfgoed van ons eigen land helemaal niet kennen. Daarom hieronder een overzicht van de locaties die een verhaal vertellen over de historie en het ontstaan van Nederland, die iets zeggen over de manier waarop wij bijvoorbeeld omgaan met water, onze cultuur of ons design.

Dit zijn de 9 Unesco Werelderfgoedlocaties in Nederland

1. Rietveld Schröderhuis, Utrecht

Ontwerper Gerrit Rietveld ontwierp dit huis, dat volledige ‘De Stijl’ ademt. ‘De Stijl’ is een kunstbeweging uit de jaren twintig, die staat voor moderne, abstracte, geometrische kunst. Rietveld was architect en meubelmaker die deze kunststroming omarmde. Alles in dit huis ademt De Stijl tot in de kleinste puntjes. Daarom werd het opgenomen als Unesco Werelderfgoed. Tegenwoordig is het Rietveld Schröderhuis open voor bezoek. Heel leuk in combinatie met een dagje stad of de gratis Rietveld wandelroute van vijf kilometer.

2. Schokland, Flevoland

Het schiereiland Schokland is de allereerste erkende Unesco Werelderfgoedlocatie in Nederland. Het is opgenomen omdat het de eeuwigdurende strijd tegen water symboliseert. Er is een museum waar je meer leert over deze bijzondere plek, die zijn oorsprong kent in de voorlaatste ijstijd. Daarnaast kun je er mooie wandelingen maken.

3. Molens van Kinderdijk, Zuid-Holland

Een molen op de lijst, of in dit geval een rij van negentien molens; dat is waarschijnlijk geen verrassing! Deze molens staan hier omdat ze van oudsher het water in bedwang konden houden. Ze hielden het water weg van de omliggende dorpjes en weilanden. Het merendeel van deze molens is nog steeds bewoond en je kunt er lekker wandelen, fietsen, een rondvaart doen of een van de museummolens bezoeken.

4. Woudagemaal, Friesland

Ook deze Unesco Werelderfgoedlocatie staat op de lijst vanwege het Nederlandse gevecht tegen water. Het Woudagemaal is in 1920 geopend in Lemmer en is het grootste, nog steeds werkende stoomgemaal ter wereld. Zijn functie is het wegpompen van water middels stoom, volgens Unesco een knap staaltje architectuur en ingenieurschap. Er is een bezoekerscentrum met interactieve expositieruimte, een panoramazaal met prachtige uitzicht en een speurtocht voor kinderen.

5. Beemster Polder, Noord-Holland

Ooit was de Beemster een meer. Water domineerde het land. Dankzij inpoldering is het een vruchtbaar landbouwgebied geworden. De dijken beschermen de nabijgelegen steden. Een typisch voorbeeld van hoe wij in Nederland het land kunnen droogleggen in de ‘strijd tegen het water’. De combinatie van dijken, dorpjes, water en wegen maken de Beemster Polder Unesco Werelderfgoed. Je kunt hier heerlijk fietsen, zeker in de lente wanneer de tulpenvelden in bloei staan.

6. Van Nelle-fabriek, Zuid-Holland

Een relatief jonge deelnemer op de lijst is de Van Nelle-fabriek, een symbool van de historie van handel en industrie van ons land. Vroeger werden hier koffie en tabak verwerkt en was het gebouw iconisch voor die tijd. Het bestaat uit veel beton, staal en glas en de ruimtes zijn daardoor heel licht. Inmiddels is de fabriek een locatie voor evenementen en kantoren.

Werelderfgoed 2

7. Grachtengordel, Noord-Holland

Naast de molens, is ook de Grachtengordel waarschijnlijk geen verrassing op deze lijst. De grachten zijn ooit aangelegd om moerasland droog te leggen. Hierdoor was men in staat om stadsuitbreiding te realiseren. In de 17e eeuw werd de laatste hand gelegd aan de grachten en in de basis staat dit stelsel nog steeds volledig. Nu geniet je er met een rondvaart van de prachtige panden, de leuke winkeltjes en terrasjes.

8. Stelling van Amsterdam, Noord-Holland

Ooit van gehoord? De Stelling van Amsterdam is een verdedigingslinie van 135 kilometer lang. Het is een ingewikkeld systeem waardoor water als verdedigingsmiddel kon worden ingezet om de stad te beschermen tegen vijanden. Zodra die dreigden te komen werden de landschappen onder water gezet, precies op zo’n hoogte dat het te ondiep was om doorheen te varen maar te diep om te lopen. Een unieke manier van oorlogsvoering dus. Dit Unesco Werelderfgoed kun je bezoeken. Het telt 46 forten, prachtige wandel- en fietstochten, spa- en welness en restaurants.

9. Waddenzee, Noorden van Nederland

Deze zee is het enige natuurlijke Werelderfgoed dat we in Nederland hebben. Het is de grootste zandvlakte met ecosysteem dat droogvalt tijdens eb. Vandaar zijn benoeming door Unesco. Je ontdekt dit stuk natuur door te gaan wadlopen vanuit een van de noordelijke steden in Friesland, Groningen en Noord-Holland.

Lees ook
5x lekker de natuur in: wandeltips in Nederland