fbpx

Magisch verschijnsel: het Noorderlicht zien

noorderlicht spotten

Een onvergetelijke ervaring, magisch en bijna buitenaards. We hebben het over het Noorderlicht. Hoe ontstaat dit licht?  En waar en wanneer heb je kans om dit bijzonder groene licht te kunnen zien? We vertellen je er graag alles over!

Lees ook:
Op vakantie? Vergeet je reisverzekering niet

Wat is het Noorderlicht?

noorderlicht waar

Het Noorderlicht wordt ook wel poollicht of Aurora Borealis genoemd. Het is een lichtverschijnsel wat in sommige landen op de aarde te zien is. Het licht ontstaat door uitbarstingen op de zon. Geladen deeltjes worden vervolgens het heelal in geslingerd. Rondom de Noord- en Zuidpool komen deze deeltjes vervolgens door de atmosfeer. Door de hoge snelheid komen deze deeltjes in aanraking met zuurstof- en stikstofatomen. Deze reactie veroorzaakt dit bijzondere licht.

Waar kun je het Noorderlicht zien?

Om kans te hebben om het Noorderlicht te zien moet je naar het Noorden reizen. Denk hier bij aan het noorden van Noorwegen, Ijsland en Fins Lapland. Maar ook in Canada, Rusland, Alaska en een klein stukje van Zweden komt het Noorderlicht voor. We geven je graag nog wat specifiekere locaties om het licht te aanschouwen:

Noorwegen:

Svalbard is de noordelijkste toeristische bestemming ter wereld. Hier komt ook de zogenaamde poolnacht voor, hier komt namelijk tussen november en eind januari geen daglicht voor. Hierdoor heb je erg veel kans om het licht te zien. 

Tromsø

Een andere noordelijk gelegen stad waar zelfs een Noorderlichtfestival wordt gehouden in januari. Dit wordt weleens het beste gebied genoemd voor het Noorderlicht.

IJsland

Zelfs vanuit Reykjavik kun je het Noorderlicht zien. Dit is een van de goedkoopste en makkelijkst bereikbare manier om de Aurora te spotten. Op Ijsland heb je ook kans om vanuit Akureyri het noorderlicht te zien. 

Finland

In Fins Lapland heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien, om precies te zijn in Kilpisjarvi. Daarnaast staat Saariselkä ook bekend om het Noorderlicht, daar vlakbij vind je Kakslauttanen, waar je het licht vanuit een iglo kunt bewonderen. Let er wel op dat het hier tot -40 graden Celsius kan worden.

Wanneer heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien?

Gedurende een half jaar, van eind september tot eind maart heb je de meeste kans om het Noorderlicht te zien in Noorwegen. In Ijsland is de periode wat korter, van november tot maart. Om het licht goed te zien, moet het niet alleen echt donker zijn (tussen 18.00 – 01.00 uur), ook eventuele bewolking speelt een grote rol bij de zichtbaarheid, net als de stand van de maan. Hoe feller de maan, hoe lastiger het is om te zien. Er bestaat zelfs een Aurora forecast, om de weercondities goed in te gaten te kunnen houden. 

Lees ook:
Reis je alleen? Deze vijf landen zijn veilig voor solo-reizigers