fbpx

Voordelig parkeren in en om de stad

De parkeerkosten in de Nederlandse steden rijzen op het moment de pan uit. Met de Amsterdamse binnenstad, waar parkeerkosten hoger zijn dan vijf euro per uur, op kop. Gelukkig kun je jouw auto ook stukken voordeliger kwijt. De slimme tips!

Lees ook:
5 tips om goedkoop een vliegticket te vinden

In de binnenstad op straat parkeren is duurder dan in een parkeergarage, blijkt uit een recent onderzoek van de Consumentenbond. Nog goedkoper is het om te parkeren buiten de stad. Hoe kom je dan in het centrum?

P&R

Echt eens in verdiepen: de P&R locaties. P&R staat voor Park & Ride, maar in Nederland gebruiken we de vertaling Parkeer en Reis. Om auto’s uit de  binnensteden te weren, zijn aan de rand van een stad parkeerplaatsen gemaakt. De tarieven zijn heel voordelig, soms parkeer je zelfs gratis. Je vervolgt je weg met het openbaar vervoer naar het centrum. Vaak tegen gereduceerd tarief of ook gratis. Sommige gemeenten hebben voordelige abonnementen, als je vaker van P&R gebruikmaakt. Je betaalt per auto en niet per reiziger, dus met elkaar meerijden loont ook in dat opzicht.

Routeplanner

P&R locaties zijn er door heel Nederland. Een dagje goedkoop naar de stad om inkopen te doen? Met de ANWB Routeplanner kun je via het tabje ‘parkeren’ bij de optie P&R de geschiktste locatie kiezen.

Het addertje van P&R

Let op! Het voordelige parkeertarief kan omslaan naar een vol tarief (bijvoorbeeld 3,50 euro per uur, in plaats van 1 euro voor 24 uur), als je de voorwaarden niet in acht neemt. Die zijn er, zodat P&R niet wordt misbruikt. Het goedkope tarief is echt bedoeld voor reizigers die de binnenstad in willen. In Amsterdam moet bijvoorbeeld je laatste check-in in de centrumzone van de stad liggen. En zo zijn er meer voorwaarden. Je vindt ze op de websites van de betreffende gemeente.

ParkBee

ParkBee heeft een slimme parkeertechnologie ontwikkeld om lege parkeerlocaties, zoals die bij kantoren en appartementengebouwen, maar ook in parkeergarages te benutten. Op parkbee.nl kun je een geschikte parkeerplek uitkiezen. In Den Haag bijvoorbeeld parkeer je via ParkBee in de buurt van bekende plekken, als het Binnenhof, Mauritshuis of Paleis Noordeinde vanaf slechts €1,75 per uur.

Mobiel parkeren

ParkBee locaties zijn alleen toegankelijk met de Parkmobile of Park-line app. Ben je nog geen parking appgebruiker? Doen! Parkeren met de Parkmobile of Park-line app betekent dat je niet langer onhandig met geldmunten hoeft te betalen. Je betaalt gewoon per minuut, dus ook nooit te veel, en de teller stopt automatisch bij het maximale dagtarief. Ook kun je via deze app heel handig je parkeerminuten verlengen. Want hoge parkeerkosten zijn vervelend, maar een parkeerboete… die wil je niet!

Zoek het op!

Het loont om van tevoren te zoeken hoe je wil gaan parkeren. Rotterdam kent bijvoorbeeld een speciale website, waarop regelmatig acties staan. Parkeerinformatie Groningen vind je hier, de officiële site voor Amsterdam vind je hier, de juiste informatie over Utrecht vind je hier en over Den Haag vind je die hier. Let erop, als je informatie zoekt, dat je bij de officiële (gemeente)pagina terechtkomt en niet op een commerciële site.

De fiets

En dan hebben we nog een heel gezonde oplossing voor het parkeerprobleem, namelijk de fiets! In veel steden is het toch best lastig rijden, met alle verkeersdrukte en het eenrichtingsverkeer. De fiets op de fietsendrager en het laatste eindje trappen in plaats van tuffen, is heus geen gek idee. Misschien nog wel slimmer: de OV-fiets. Er zijn bijna 300 huurlocaties: op veel stations, bij bus- of metrohaltes, in enkele stadscentra en bij P&R terreinen.

Lees ook:
Goedkoop op vakantie: ruil je huis!