Als we één ding mochten meenemen op reis, dan zou het ons eigen vertrouwde toilet wel zijn. Dit is waarom we moeilijker kunnen poepen op vakantie:
Lees ook:
Eerste hulp bij aambeien
Waarom we moeilijker kunnen poepen op vakantie
Op vakantie krijg je vaak te maken met veranderde omstandigheden: je eet anders, leeft anders en de temperatuur is anders. Allemaal factoren die van invloed zijn op je stoelgang. Ook speelt de gemoedstoestand een belangrijke rol om te kunnen poepen. Vaak heb je even nodig om je veilig en ontspannen te voelen in een vreemde omgeving. Ben je nog niet op je gemak? Dan ontstaat er een storing in het darmstelsel, waardoor obstipatie ontstaat.
Laat het los
Poepen is letterlijk loslaten. Het idee van een vieze wc of de angst dat andere mensen jou horen of ruiken, is voor veel mensen een groot probleem. Als je dit niet kunt loslaten, laat je ook je ontlasting niet los. Dat is nu eenmaal die koppeling tussen brein en lijf. Ga voorbereid op pad en stop een pak vochtige doekjes en luchtverfrisser mee in je tas.
Houd je dagelijkse eetpatroon vast
Als je weet dat je last hebt van obstipatie op reis, zorg dan dat je in ieder geval genoeg vezels en vocht binnenkrijgt. Op vakantie laten we vaak even die teugels los: we eten minder gezond en genieten meer van ons favoriete snackfood. Haal je normaal gesproken die tweehonderd gram groenten en fruit per dag? Probeer deze vuistregel dan ook op vakantie aan te houden. Dat sappige appeltje uit de hand of die extra salade naast de frietjes kunnen net het verschil maken.
Kantel je bekken tijdens het poepen
Probeer echt even de tijd te nemen voor een toiletbezoek. Vind een moment waarop je ongestoord je werk kunt gaan en niemand op je wacht. Om te kunnen plassen of te ontlasten, moeten de bekkenbodemspieren ontspannen zijn. Een trucje daarvoor is om je onderrug rond te maken. Of zet een klein opstapje onder je voeten zodat je knieën omhoog komen en je bekken nog makkelijker achterover kantelen.