fbpx

Zijn winterbanden onmisbaar? De feiten en fabels

winterbanden bandenspoor sneeuw

Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren voordat we ons met de auto weer op gladde wegen begeven. Zijn winterbanden voor de Nederlandse weggebruiker onmisbaar? Wij checkten de feiten en fabels.

Lees ook
Is zout echt ongezond? Feiten en fabels over zout

winterbanden najaar rijden

Nut versus noodzaak van winterbanden

De meningen over de noodzaak zijn nogal verdeeld, zo blijkt uit enig onderzoek. Over het nut daarentegen valt bijna niet te twisten: winterbanden vergroten de veiligheid wanneer er sprak is van weersomstandigheden als sneeuw en een nat wegdek. Maar je hoort het je buurman misschien al zeggen: hoe vaak sneeuwt het nou in Nederland? Hebben die banden ook zin als het een paar graden boven nul is?

Feit: winterbanden ook zonder sneeuwval nuttig

Het antwoord is ja, zo meldt de ANWB. Banden moeten maximale veiligheid bieden omdat ze het contact tussen de weg en de auto zijn. De taak van banden: grip bieden en water afvoeren. Uit veelvuldig onderzoek is gebleken dat winterbanden meer grip bieden bij sneeuw en een nat wegdek tot 7 graden (en alles daaronder) dan zomerbanden. Hoewel we in Nederland niet heel vaak te maken hebben met besneeuwde wegen wil de regen hier wel met bakken uit de hemel vallen. Ook voor die situatie zijn winterbanden nuttig: het rubber van deze banden zo ontworpen is dat het met lage temperaturen flexibel blijft. Dit voorkomt glijden en aquaplaning.

Feit: Kortere remweg

Winterbanden hebben een kortere remweg dan zomerbanden. Sterker nog: de remweg van een auto met winterbanden kan tot wel 40% korter zijn dan die van een auto met zomerbanden. Dit neemt echter niet weg dat je alsnog je rijstijl moet aanpassen.

sneeuw winterbanden

Fabel: Zonder winterbanden niet verzekerd

Winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Dat betekent dus dat eventuele schade die je maakt of oploopt door winterse omstandigheden wel binnen je verzekering valt zoals het er ook in normale weersomstandigheden onder zou vallen. Ga je met regelmaat de landsgrenzen over? Dan is het slim even te controleren of ze verplicht zijn. Dit verschilt namelijk per land én per regio.

Fabel: Winterbanden zijn duurder dan zomerbanden

Het ligt eraan hoe je dit bekijkt. De aanschaf voelt op de korte termijn wellicht als een rib uit je lijf, want je bent minimaal vijfhonderd euro kwijt. Door op twee sets banden te rijden slijten je banden echter minder hard, waardoor je dubbel zo lang vooruit kunt dan wanneer je enkel op zomerbanden zou rijden.

Dit zeggen experts

Winterbanden zijn geen bittere noodzaak in Nederland, zo stellen meerdere experts. Nuttig en veilig zijn ze wél, en daarom adviseert onder andere de ANWB dat mensen die dagelijks de weg opgaan of op vakantie in het buitenland willen hun veiligheid vergroten door winterbanden onder hun auto te leggen.

Lees ook
Auto te water, dit moet je doen