fbpx

Aflossingsvrije hypotheek: veel ouderen in de knel

aflossingsvrije hypotheek

Als je een hypotheek hebt, dan weet je dat er in de (verre) toekomst een moment van terugbetalen komt. Dit kan met genoeg spaargeld of door je woning te verkopen. Maar wat als dit niet lukt?

Lees ook:
Lekker doorwerken na je pensioen

verzorgingstehuis

Aflossingsvrije hypotheek

Dat is voor vele gepensioneerden het geval. In de jaren negentig kozen zij voor de populaire hypotheekvorm: ‘de aflossingsvrije hypotheek’. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je maandelijks een klein bedrag af, de hypotheekrente. Hierbij mag je zelf bepalen of je ook al een deel van de hypotheek aflost. Dit mag namelijk ook als de hypotheek eindigt, meestal na een looptijd van zo’n dertig jaar. Veel van die hypotheektermijnen beginnen nu af te lopen, waardoor de betalingsproblemen aan het licht komen.

In de knel

Als er niet genoeg spaargeld beschikbaar is om de schuld af te lossen en onvoldoende overwaarde op een woning om kleiner te gaan wonen, zitten gepensioneerden klem. Hierbij gaat het bovengemiddeld vaak om alleenstaande ouderen, die het met hun AOW-uitkering moeten doen. Vaak is huren in de vrije sector voor deze groep te duur en hebben ze juist te veel geld om een sociale huurwoning te krijgen.

Help. Wat nu?

Op de einddatum moet je de hypotheek dus helemaal aflossen óf hierover nieuwe afspraken maken met de bank. De meeste banken zijn bereid een aflossingsvrije hypotheek te verlengen. In een ander geval moet er een nieuwe hypotheek worden afgesloten. Je gaat dan opnieuw naar de notaris om te kijken of je voldoet aan de inkomensnormen. Voordat de einddatum in zicht komt, is het goed om hier al eens over na te denken. Maar laat je geen probleem aanpraten.

Lees ook:
Je geld in een oude sok: alternatieve manieren om te sparen