fbpx

Carrièreswitch na je veertigste? Zij gingen je voor 

Carrièreswitch maken

Het is niet niets, al je vastigheid opgeven omdat je zo graag die carrièreswitch wil maken. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. Uit een oproep blijkt dat tientallen vrouwen staan te popelen om hun verhaal te vertellen. Wij laten twee vrouwen aan het woord die vertellen hoe zij hun carrièreswitch ervaren hebben… 

Lees ook:
Het leven boven de 50: tijd voor de tweede jeugd

Carrièreswitch: van schoonheid naar cijfers

Laury Oud, 44 jaar oud, carrièreswitch: eigenaresse schoonheidsinstituut naar een fiscaal administratiekantoor

“Soms heb je een trigger nodig om écht een keuze te maken… Als ik op mijn 41e te horen krijg dat mijn moeder alzheimer blijkt te hebben, heb ik heel sterk tegen mezelf gezegd: als ik het nu niet doe, dan doe ik het nooit meer. En dus ben ik gestart met de opleiding fiscaal recht. Best gek als je nagaat dat ik daarnaast een succesvol schoonheidsinstituut run met vijf medewerkers en tien stagiaires.

Op dat moment blijkt het lastig om verder te groeien, waardoor ik steeds vaker in de praktijk wordt ingezet. Iets waar ik op dat moment geen energie meer uithaal. Juist dat zakelijke deel van een eigen onderneming, de cijfertjes, daar word ik blij van. Ik heb altijd geroepen: als ik op een feestje negatief praat over mijn werk, dan stop ik ermee. Natuurlijk is dat heel spannend als je een overvolle salon verruild voor een opstartend administratiekantoor. Maar ik merk aan mezelf dat ik nu al enorm gegroeid ben. Het belangrijkst in mijn ogen is: doe wat je hart je ingeeft. Uiteraard is het goed om keuzes weloverwogen maken, maar ik raad het zeker aan je passie te volgen.”

Carrièreswitch: van beauty naar wonen

Crista Veenstra, 53 jaar oud, carrièreswitch: eigenaresse kapsalon naar atelier voor handgemaakte woonaccessoires aan huis.

“Op mijn zestiende ben ik begonnen in de kappersbranche en dat vak ben ik altijd blijven beoefenen. Met veel plezier! Totdat ik tegen mijn vijftigste begin te twijfelen; word ik nog wel blij van dit werk? Van de mensen wél, maar het werk zelf biedt nog weinig uitdaging. Toch is afscheid nemen van mijn eigen kapsalon op dat moment nog een stap te ver. Het blijft maar door mijn hoofd spoken dat ik met mijn keuze om te stoppen zoveel mensen teleurstel. Die keuze durf ik dus niet direct te maken.

Als mijn motivatie verder blijft zakken en ik zelfs ‘s ochtends niet blij meer ben om te gaan werken, zijn er genoeg tekenen aanwezig om een knoop door te hakken. Ik besluit het roer om te gooien en te gaan doen waar ik al langere tijd blij van word in mijn vrije tijd en wil een atelier realiseren in handgemaakte woonaccessoires aan huis. In een etalage bij een reisorganisatie viel mijn oog op de tekst ‘over een andere boeg’ en zo ben ik mijn atelier gaan noemen. Achteraf heb ik enorm geleerd van mijn carrièreswitch. Niet zozeer om een nieuwe carrière te starten. Maar het is namelijk heel goed om keuzes te maken waar je volledig achter staat en af en toe grenzen te verleggen. Niet je leven laten bepalen door het verwachtingspatroon van anderen, want daar kun je onmogelijk altijd aan voldoen. Kies voor datgene waar jij blij van wordt en energie van krijgt!”

Lees ook:
7 tips om niet sneller maar wél slimmer te werken