fbpx

Opgelet voor spoofing: oplichtingstruc met valse identiteit

spoofing fraude

Te triest voor woorden dat oplichting op een hype begint te lijken. Na Whatsapp- en helpdeskfraude is er nu ‘spoofing’. Lees hier wat het is en hoe je het beste kunt handelen.

Lees ook:
Helpdeskfraude: Twijfel? Ophangen!

Opgelet voor spoofing

fraude helpdesk

Wat is spoofing?

Spoofing is een nieuwe oplichtingstruc waarbij criminelen je opbellen met een valse identiteit en je zogenaamd ‘behoeden’ voor gevaar. Als professionals gaan ze te werk: met een keurig en beschaafd accent worden slachtoffers op slinkse wijze banggemaakt.

Hoe kun je spoofing herkennen?

Bij iedere oplichting zullen fraudeurs net weer iets anders te werk gaan. Maar over het algemeen kun je de truc herkennen aan het volgende: aan de telefoon doen criminelen zich voor als medewerkers van een ING Helpdesk of iets soortgelijks. Ze vertellen je dat er op meerdere plekken in het land op jouw betaalrekening is ingelogd en dat er geprobeerd wordt om een groot geldbedrag over te maken naar oostbloklanden. Volgens deze hulpdienst is er maar één oplossing, en dat is alles veiligstellen op een zogenoemde kluisrekening. Met waarschuwingen als “Doe het nu, anders wordt je rekening leeggeplunderd!” worden veel mensen de pineut van deze fraude.

Advies 1: Hang op en bel je bank

Neem jezelf voor om in eerste instantie nooit geldzaken te doen over de telefoon. En al helemaal niet als jij wordt benaderd. Als je wordt gebeld, zorg dan dat je het gesprek beëindigt; je hebt het recht om dat ten alle tijden te doen.

Advies 2: Bescherm je telefoongegevens

Gegevensbescherming en privacy is belangrijk om fraude te voorkomen. Kijk eens of je je Facebook-pagina beter kunt afschermen. Dat oude vrienden je foto’s en gegevens kunnen inzien, is nog onschuldig. Maar ook oplichters kunnen alles van je persoonlijke pagina af plukken. Ben kieskeurig waar en of je je gegevens openbaar stelt, bij bijna alle invulschermen is het geven van je telefoonnummer nooit verplicht.

Lees ook:
Opgelet: Whatsapp-oplichters zijn weer bezig