fbpx

Slank 2020 in!

Slank 2020 in

Dik worden doe je niet tussen kerst en nieuwjaar, maar tussen nieuwjaar en kerst, zo luidt de spreuk van Omdenken. Dat is goed nieuws, want hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor slank of ietsje slanker worden! 6 gouden tips voor een paar kilo’s minder.

Lees ook:
Afvallen zonder dieet? Dat kan!

6x slanke tips

afvallen

1. Maak een plan

Zonder plan ben je nergens! Maak daarom een lijstje van wat je de komende dagen gaat eten. Kies gevarieerde, gezonde ontbijtjes die je kunt afwisselen, en dat geldt natuurlijk ook voor lunch en diner. Eet minder koolhydraten en meer groenten. Op internet is echt van alles te vinden. Wist je trouwens dat een stevig, eiwitrijk ontbijt de zin in zoetigheid later op de dag tegengaat?

2. Gezonde tussendoortjes

Het is een misvatting dat onze maag steeds maar gevuld moet zijn. We hoeven echt niet de hele dag ‘te grazen’. Ben je toch aan een tussendoortje toe, neem dan een stuk komkommer, een handje noten, een paar cherrytomaatjes of een hardgekookt ei. Behoefte aan iets zoets? Pak een stukje chocola, maar dan wel van een tablet met 80%- 90% cacao. Heel raw dus.

3. De 80% regel

Ken je de blue zones? Dat zijn de gebieden op aarde waar de mensen het oudst worden. Wat die mensen met elkaar gemeen hebben is dat ze volgens de 80% regel eten. Dus stoppen met eten ruim voordat je vol zit (en zeker niet doorgaan tot het stadium van ‘pfff mag mijn broekriem iets losser’.) Na het avondeten nuttigen ze niks meer. Dé manier om af te vallen. Het is wel even wennen: geen toastjes meer voor de buis. Maar voor je spijsverteringsstelsel is het een weldaad om een tijdlang in rust te zijn. Bovendien slaap je zo ook beter en heb je minder kans op een opgeblazen gevoel.

gezond fit worden

4. Bewegen: begin met klein stapjes

Ja, dit had je zelf ook wel kunnen verzinnen. We weten immers allemaal wel dat bewegen goed voor ons is. En nee, je hoeft niet meteen naar de sportschool te rennen, maar plan wél ieder dag vaste momenten in waarop je gaat wandelen, fietsen of zwemmen. Een stok achter de deur nodig? Spreek af met vriendinnen of begin een wandelclub! Wat ook al verandering brengt, is de auto vaker laten staan en het ommetje met de hond verdubbelen.

5. Eet voldoende vet!

Er werd een tijdlang hysterisch gedaan over het eten van vet. Let wel: verzadigde vetten zijn inderdaad schadelijk voor onze gezondheid, maar onverzadigde vetten hebben we juist hard nodig. Van goede vetten worden we ook niet dik. Dus eet lekker noten, vette vis, zoals haring, makreel, wilde zalm.

6. Drink water

Weer een open deur, maar we benoemen het nog maar een keer. Drink voldoende water, zeker nu je jouw eet- en leefpatroon gaat aanpassen is het belangrijk dat afvalstoffen het lichaam gemakkelijk kunnen verlaten. Maak water lekker door er een citroentje aan toe te voegen, of gember of munt.

Lees ook:
Dit gebeurt er als je elke dag water met citroen drinkt