fbpx

(Z)weetje: 5 weetjes over zweet

zweet

Hoewel we er liever niet over praten, doen we het allemaal: zweten. Tijdens het sporten, een sollicitatie of het klussen in huis. En hoewel we het liefst hebben dat niemand ons lichaamsvocht ziet of ruikt, helpt het ons lichaam om op temperatuur te blijven. Flink transpireren is dus naast vervelend, ook erg goed voor je. Benieuwd naar meer weetjes over zweet? Wij zochten er vijf voor je uit. 

Lees ook:
Koortslip? Zo kom je er snel vanaf

1. Je zweet wat je eet

Zweet wordt beïnvloed door jouw eetgedrag. De grootste boosdoeners zijn warme dranken, alcohol, asperges, knoflook en pittig eten. Wanneer je één van deze ingrediënten in je maaltijd verwerkt, wordt je huid warmer. Hierdoor ga je extra zweten en raakt je lichaam deze warmte weer kwijt. Ook als je op een dag (te) weinig eet, merk je dat aan jouw lichaamsvocht. In dat geval krijgt het zweet een ammoniakachtige geur. Tip: gebruik voor het slapengaan deodorant in plaats van ’s ochtends. Dit werkt voor de volgende dag beter, omdat het zo de tijd krijgt om in te werken. 

2. Natuurlijke coolingdown

Wanneer je tijdens een intensieve inspanning gaat zweten, betekent dit dat je lichaam hard moet werken om op temperatuur te blijven Het is dus een natuurlijke manier van coolingdown. Als je zweet tijdens een work-out of op een dagje aan het strand, verlies je heel wat vloeistoffen. Het is belangrijk om deze vloeistoffen ook weer terug in te nemen zodat je vochtbalans op peil blijft. Drink dus genoeg water. Vind je het moeilijk om water te drinken? Lees dan deze tips om water drinken leuker te maken

zweet

3. Train je zweetklieren

Jouw zweetklieren hebben een enorm aanpassingsvermogen. En zijn dus makkelijk te trainen. Je kunt deze klieren stimuleren door jezelf regelmatig bloot te stellen aan hoge temperaturen of fysieke inspanning. Ga bijvoorbeeld een rondje wandelen op een warme zomerdag of probeer twee keer per week hard te lopen. Op die manier leer je jouw lichaam om op een hoge temperatuur minder te zweten, waardoor je meer zal zweten bij een lage temperatuur. Klinkt vervelend? Toch is dat enorm goed voor je lichaam. Deze natuurlijke manier van coolingdown helpt je in het vervolg tegen natuurlijke oververhitting. Bijkomend voordeel: sporten in een warme omgeving stimuleert je stofwisseling waardoor je vetverbranding omhoog schiet.  

4. Ongelijke verdeling

Iedereen heeft een bepaalde kant van het lichaam dat hij of zij het meest gebruikt. Ben je rechtshandig én is je rechterbeen het sterkst van de twee? Dan zul je merken dat je ook het meest transpireert aan de rechterkant van jouw lichaam. Hetzelfde geldt andersom. Wil je je zweetklieren trainen? Probeer dan eens het andere deel van jouw lichaam wat meer te gebruiken. 

5. Angstzweet ruik je het meest

Je kunt het je waarschijnlijk niet voorstellen, maar oorspronkelijk is zweet geurloos. Het is de combinatie van jouw lichaamsvocht met de synthetische stof van je trui of de bacteriën in huis die zorgen voor de specifieke geur. Het zweet dat je meestal wél goed ruikt is angstzweet. Bij angstzweet wordt je zweet vermengd met natuurlijke stoffen zoals adrenaline. Deze kun je alleen op dat moment ruiken. Angstzweet is dus niet te vermijden. Probeer voor een stressvol moment je oksels droog te deppen of gebruik een deodorant zonder toevoegingen.

Lees ook:
Schurende bovenbenen: hoe kom je ervan af?