fbpx

7 vergeten groenten die écht lekker zijn

De naam alleen al zegt genoeg: vergeten groenten zijn groenten die zelden tot weinig worden verkocht in de doorsnee supermarkt, laat staan dat er veel mee wordt gekookt. Toch komt er steeds meer aandacht voor deze groenten, omdat ze vaak verrassend lekker blijken! Zo ook de volgende negen soorten.

Lees ook:
Zo houd je groenten en fruit langer fris & fruitig

9x vergeten groenten

aardpeer vergeten groenten

1. Aardpeer

Deze groente heeft werkelijk niets met aardappelen te maken, al doet de naam dat wellicht vermoeden. Een aardpeer is een knolsoort die een beetje zoetig smaakt en wat weg heeft van een artisjok. Dankzij zijn dunne schil hoef je hem niet te schillen maar kun je ‘m na het wassen gewoon snijden en in een salade verwerken of koken. Na het koken kun je aardperen ook bakken zoals je met aardappelen doet. Aardperen zijn in bio-winkels meestal wel te verkrijgen en groeien het hele jaar door. Klein detail: ze kunnen leiden tot winderigheid.

2. Schorseneren

Schorseneren liggen niet in iedere supermarkt maar zijn vaak wel te verkrijgen op de versmarkt. Deze groentesoort lijkt, eenmaal geschild, wel wat op witte asperges. In tegenstelling tot de witte asperge is dit juist echt een wintergroente, die vooral voor de oorlog populair was. Echt makkelijk hanteerbaar is hij niet: je moet ‘m flink schillen voor gebruik. Het is echter de moeite waard: de smaak is romig, zacht en nootachtig. Schorseneren zijn heerlijk naast een pasta maar ook verwerkt in een soepje of bij een stukje vlees of gevogelte zoals eend.

3. Teunisbloem

Een bloem die smaakt naar ham: hij bestaat en zijn naam is de teunisbloem. De zaden van dit geelgroene exemplaar zijn heel gezond en worden ook verwerkt in teunisbloemolie. Deze oliesoort staat bekend als zeer geneeskrachtig en wordt gebruikt bij hormonale klachten, het verlagen van cholesterol en bloeddruk en om gewicht te verliezen. Als eetbare groente kun je de knol van deze bloem gebruiken bij gerechten waar je anders ham zou gebruiken, bijvoorbeeld in pasta.

teunisbloem vergeten groenten

4. Palmkool

De palmkool is een wintergroente die in het seizoen te koop bij de meeste bio-winkels of op een versmarkt. Je koopt hem niet als kool maar de losse bladeren daarvan, die je kunt verwerken in stamppotten. Ook rauw schijnen vooral jonge blaadjes lekker te smaken.

5. Zeekool

Zeekool is een wilde plant die in Nederland groeit als een in het wild beschermde plant. Op Texel worden ze echter gekweekt, waardoor we ze hier wel kunnen eten. De bladen van deze koolsoort zijn te bitter om lekker te noemen, maar de scheuten worden als delicatessen gepresenteerd. Ze hebben een lichte koolsmaak, ietwat bitter en een beetje zilt. Je kunt ze eten in een salade, rauw, even gebakken in de koekenpan of gekookt net als broccoli.

7. Postelein

Een zomerse vergeten groente die je vanaf mei tot en met september in bio-winkels, op de markt en in de grotere supermarkten vindt. Het is een bladgroente die je kunt verwerken in heel veel gerechten vanwege de licht zure en tikje zoute smaak. Het haalt veel gerechten op en wordt dan ook steeds vaker gebruikt door koks in restaurants. Lekker om een zomers stamppotje mee te maken of om te roerbakken met andere groenten.

Lees ook:
Zo eet je genoeg groenten en fruit